Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. március 3., kedd

A fogínyvérzés okai és kezelése

"Fogmosáskor többször előfordult már, hogy vérzett az inyem, ez mitől lehet, illetve hogy lehet orvosolni?"

A fogínyvérzés hátterében a legtöbb esetben ínygyulladás áll. Az ínygyulladást a legtöbb ember észre sem veszi, hiszen eleinte nem jár különösebb fájdalommal, az íny duzzanatára pedig sokan nem lesznek figyelmesek. Az ínyvérzés a legszembetűnőbb tünet, mely végül a fogorvoshoz viszi a pácienst, a lilább színű ínyt, kellemetlen szájszagot sokan csak később veszik észre.
Az ínyvérzés miatt sokan megijednek: "Hű, lehet, hogy rosszul mostam meg a fogam! Biztos felsértettem az ínyem, ezért vérzik. Mostantól puhább fogkefét veszek és finomabban mosom!"
Ezzel aztán végképp beindul az ördögi kör - az íny a kevésbé alapos fogmosás miatt még gyulladtabbá válik, egyre komolyabb panaszokat okozva.

A megoldás épp nem a kevesebb, hanem a még több és még alaposabb fogmosás! NEM SZABAD FÉLNI A FOGMOSÁSTÓL, SŐT! A háttérben álló gyulladás oka általában a fog nyakán az íny közelében lerakódott lepedék és fogkő, melynek baktérium tartalmával szemben az íny védekező képessége már nem elegendő - gyulladás alakul ki, majd a gyengébb szerkezetű íny a mechanikus fogmosás hatására vérezni kezd. Ha a lepedéket alaposan eltávolítjuk (nem csak fogkefét, hanem a fogközök tisztítására fogköztisztító kefét, fogselymet is használunk) a gyulladás és a következményes ínyvérzés is csökkenni fog. Érdemes fogorvostól, vagy dentalhigiénikustól alapos professzionális fogtisztítást is kérni, hiszen a kezelés már önmagában csökkenti a gyulladást és a vérzést, másrészt az otthoni fogtisztítás alapjait is megteremti azáltal, hogy eltávolítja a fognyakon illetve fogközökben felhalmozódott lepedéket és fogköveket.

12 megjegyzés:

  1. Kedves Doctorno,

    Voltam dentalhigienikusnal aki azt mondta a masodik alkalommal, hogy javult a foginyem allapota.(ez ket hete volt) Most ismet elkezdett verezni a foginyem tobb helyen is ami eleg ilyeszto szamomra. Gyogynovenyekbol keszult teaval naponta ketszer oblogetek es fogselymet is hasznalok. De valahogy nem igazan eszlelek javulas. Sot jelenleg az inyem allapota mondhatni romlik.

    Tisztelettel:
    Mariann

    VálaszTörlés
  2. A férjemnek erös vérzése van a szájüregéböl, de nem tudom, hogy honnan. Fájdalmai nincsenek. Igazi élö és sokszor alvadt vér is folyik ki a szájából. Mitöl van ez, a fogsora rendben van, rendszeresen jár fogdoktorhoz. De most ez van.
    Hova forduljunk sgítségért. Köszönettel.

    VálaszTörlés
  3. KEDVES DOKTORNÖ! NEKEM VÉRZIK AZ INYEM! ÉS A FOGAMKÖZÜL IS VISSZAHUZODOTT AZ INYEM! HA BELEHARAPOK VALAMI ÉTELLBE EGYBÖL VÉRZIK! ÉS AZ INYEMNEK ELÉG FURA ILLATA VAN! MERIDOL FOGKRÉMMAL MOSOM MIT TEGYEK! TISZTELETTEL NÉMETH MÁRIA

    VálaszTörlés
  4. Kedves Doktornő!
    1 hete vettem észre, hogy vérzik a fogínyem..a gyulladást is észleltem, és sajnos a kellemetlen szájszagot is.Rendszeresen mosom a fogam, fogselymezek, szájöblítőt is használok,illetve sok C-Vitamint fogyasztok, de azért még mindig félek, mert nem igazán javul.
    Nem lehet, hogy a kávé fogyasztás, esetleg lyukas fog idézi ezt elő? Mit lehet ezesetben tenni? Köszönettel.

    VálaszTörlés
  5. A szájszagot aceton okozza, ínyvérses eseteknél, oka lehet: skorbut(c-vit. hiány), cukorbetegség, alkoholizmus
    Üdv.: 19 éves középiskolás fiú (alkoholista) :-)

    VálaszTörlés
  6. nekem most kezdett el vérezni az inyem, mosom reggel, este, néha délbe. nem tudom mi lehet a baj ...de már kezd irritálni, mert szép, rendes,fehér fogam van, egy picit sűrűn elhelyezve. :(

    VálaszTörlés
  7. Most akkor a fogorvos nem válaszol???

    VálaszTörlés
  8. Ennyi baromságba én is beleunnék.. wehehe

    VálaszTörlés
  9. Szart se ér ez az oldal :D

    VálaszTörlés
  10. A férjemnek erös vérzése van a szájüregéböl,reggel gyakran arra ebred,hogy alvadt vér is folyik ki a szájából. Lehet-e koze a hepatitisz c virusnak, illetve a majcirozisnak. Mi a teendo ebben az esetben , van - megoldas?
    Valaszt az e- mail cimemre kernek, ha lehetseges:
    pirko49@freemail.hu. Halasan koszonom

    VálaszTörlés
  11. A májbetegségek miatt véralvadási zavar keletkezik. Az immunrendszer sem teljesít megfelelően. E két komoly hatás a szájüregben ínygyulladást, ínyvérzést provokál. Az általános egészségügyi problémák mellett a normálisnál is nagyobb hangsúlyt kellene fekteteni a tökéletes szájhigiénére. Ha nincs a fogakon lepedék, fogkő, mely a gyulladást kiprovokálja, a csökkent teljesítőképességű immunrendszernek kevesebb feladata van, így a gyulladás is alábbhagy. Ilyen komoly háttérbetegségek esetén minimum negyedévente, inkább havonta dentalhigiéniai professzionális szájhigiéniai kezelés javasolt, otthon pedig nagyon komoly fog és ínyápolás.
    A fenti bemutatkoz levelemben megadtam e-mailes elérhetőségemet, az arra a címre érkező levelekre közvetlenül tudok válaszolni.

    VálaszTörlés
  12. Ha "általános" fogínyvérzés jelentkezik, akkor tudok ajánlani egy bevált gyógynövényes fogkrémet. Drága, de hamar hoz eredményt és teljesen natúr (természetes) összetevői vannak.
    Gyerekek is használják nálunk, 5 év felettiek...
    tienslevelek [kukac] gmail [pont] com-ra tud írni, aki bővebb tájékoztatót kér erről.

    VálaszTörlés