Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. május 19., kedd

Foghúzás után kell e antibiotikum?

"Szeretném tanácsát kérni abban hogy milyen gyogyszert szedjek. Előzőleg fogeltávolításon estem át. Az arcom egy kicsit megvan dagadva és amikor eszem akkor fáj is. Én öblögetem a Clorosylal meg Chlorhexamed-el. Milyen antibiotikumot tetszik ajánlani?"

Az antibiotikum szedés sajnos nem olyan egyszerű dolog mintha egy egyszerű fájdalomcsillapítót írnánk fel. Körültekintő vizsgálat kell annak eldöntéséhez, hogy valóban kell e ez az erős gyógyszer vagy sem. És ha az orvos úgy dönt, hogy kell, akkor sem mindegy hogy milyet ír fel. Az antibiotikum valóban leviszi a gyulladást, hiszen elpusztítja a kórokozókat, de egy átlagos foghúzásnál nem kell antibiotikummal feleslegesen megterhelni a szervezetet. Fogeltávolítás után előfordulhat duzzanat, akár a foghúzás napján még láz is, de erre nem adunk rutinszerűen antibiotikumot. Ha a duzzanat és a fájdalom elhúzódik, annak nem egyedüli terápiája az antibiotikum, a foghúzási sebet mindenképp felül kell vizsgálni. Ezt a stádiumot az orvosi szaknyelvben „alveolitisnek” azaz az alveolus, a fogat tartó csontágy gyulladásának nevezzük. Ez kialakulhat betört, fertőzött fogszövettől is, de akár attól is, hogy a foghúzás után a páciens állandóan öblögeti a sebet, és nem engedi, hogy abban egy vérdugó alakulhasson ki. A fertőzésmentes vérdugó nagyon fontos, ez védi ugyanis a tátongó űrt a fog helyén, később ebből alakul ki a csont ami feltölti a kihúzott fog helyét. Ha nincs vérdugó, könnyen befertőződik a seb, lassú a gyógyulás is.
Ha a foghúzás után nem az elvártnak megfelelően gyógyul a seb (1-2 nap duzzanat és fájdalom) akkor mindenképp ismét fogorvoshoz kell fordulni. Az orvos ismét érzésteleníti a területet, mint első alkalommal, majd kitisztítja a foghelyet. A tisztítással eltávolíthat esetlegesen bent maradt szövetdarabot és kórokozókat. A kezelés után friss vérdugó alakul ki, mely már védeni fogja a területet és elindulhat a normális gyógyulás. Még egy ilyen beavatkozás után sem ad feltétlenül antibiotikumot, csak ha a gyulladás komolyabban kiterjedt a csonthártyában, vagy ha a páciens immunitása nem megfelelő és extra segítség kell. Az antibiotikumok komolyan megterhelik a szervezetet, elpusztítják a normál baktériumflórát is, ami következményes mellékhatásokkal jár, ezért csak valóban indokolt esetben adható!

Kérem forduljon ismét fogorvoshoz, esetleg szájsebészhez, aki megfelelően, helyileg is kezelni tudja panaszát. A személyes vizsgálat után az orvosa majd dönteni fog az antibiotikum szükségességéről és típusáról, ebben én sajnos nem segíthetek Önnek.

2 megjegyzés:

  1. Tisztelt Doktornő!
    Jobb oldali metszőfogam gyökerénél kiújult a ciszta, amit korábban műtéttel eltávolítottak!Szeretném kihúzatni a fogamat, mivel szerintem egy újabb műtét is csak időnyerés lenne!A fogam már eléggé szürke, biztos elhalt már, sokat vérzik az ínyem körülötte, illetve néha váladékozik is!Kérdésem az lenne, hogy a foghúzás után ilyen estben kell-e szedni antibiotikumot vagy bármilyen más gyógyszert?Nekem azért lenne ez fontos, mivel van egy hat hónapos kislányom és még szoptatom, így rá nézve lenne veszélyes a gyógyszeres kezelés.Mielőbb szeretnék megszabadulni ettől a fogtól mert elég régóta küzdködök vele!
    A másik kérdésem, hogy a fog helyére milyen pótlást javasol, elég-e a mellette lévő két fog lecsiszolása egy esetleges hídhoz?
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Üdvözlettel:
    Tóthné Varga Zsuzsanna

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzsanna,

    Nagyon sajnálom, de antibiotikum ügyben táv tanácsot nem tudok adni, ezt a lehetőséget mindenképp beszélje meg a kezelőorvosával. Az antibiotikum felírását mindig a szövődmények és lehetséges kockázatok aprólékos mérlegelése előzi meg. Ehhez természetesen hozzájárul a szoptatás ténye is, illetve az is, hogy a foghúzás során fizikailag hogyan történik meg a ciszta eltávolítása.

    Látatlanban sajnos nem tudom megmondani, hogy elegendő e a két foghiány mellett levő fog lecsiszolása a hídhoz. Ennek megválaszolásához a foghiány melletti fogak állapotának, stabilitásának vizsgálata, a harapási viszonyok vizsgálata mind szükséges.
    Amennyiben a hiány melletti fogak stabilak és statikailag ez a megoldás kivitelezhető, úgy igen. Amennyiben ez statikailag gyengének bizonyul, úgy segéd pillérfog bevonására lehet szükség.

    Minden jót kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés