Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. szeptember 24., csütörtök

Foghúzás után... - nyugi!!!

"Két éve, hogy a röntgen kimutatta van egy gócos fogam. Ki akarta húzni a doktornő, de nem engedtem. Tavaly is megröntgenezték, a baktériumok akkor is ott voltak. Olvastam, hogy sok bajt okoz a gócos fog, de nem fájt... Most begyulladt a csont is ( szerintem) elrohantam a fogorvoshoz, aki kihúzta. Azt gondoltam kitisztítja, vagy gyógyszert ad , de semmi. Azt mondta ezt a szervezetemnek kell feldolgozni. Ha begyulladna akkor menjek vissza. Most azt mondják, hogy ez könnyen elrákosodhat. Miről lehet észrevenni ha rákos daganat lenne a szövetek között? Normális, hogy még mindig dagadt?(2. napja)GYógyszert nem vettem be,nem szívogattam, nem ettem rajta, és csak 2x öblítettem az esti fogmosás előtt.Jól tettem,?"

A fogeltávolítás után legfontosabb, hogy ne szívogassa, ne öblögesse, hiszen az eltávolított fog helyén egy kis vérdugónak kell kialakulnia, ebből fog aztán késöbb a csontanyag feltöltődni az eltávolított fog helyén. Antibiotikumot csak súlyos gyulladás esetén adunk, hiszen valóban jobb a szervezet erejére bízni a gyógyítást, amennyiben ennek megvan az esélye. Az antibiotikumoknak nagyon sok kellemetlen mellékhatása lehet ezért csak alapos megfontolás után, és szükséges esetben írja fel az orvos.

A gócos fog nem rákos fog! A gyulladás éppen a szervezet pozitiv erejére utal, hiszen igyekszik elhatárolni a gyulladást okozó fogat az abban élő bacikkal együtt. A ráknak egészen más jelei vannak mint a gócos tüneteknek és az Ön által írtak erre nem utalnak. Szerencsére a csontban, a fogakkal kapcsolatban ritkán fordul elő ilyen, ennek komoly tünetei, röntgen jelei vannak, egészen más, mint egy gyulladás illetve egy gócosnak ítélt fog esetén.

Ha a foghúzás után nem öblögeti és szívogatja a sebet, egy-két napon belül csökken a fájdalom a seb elkezd összehúzódni. Teljesen normális, hogy még mindig dagadt. Tudom, hogy ez furán hangzik, de képzelje el, ha beüti a bokáját, vagy a sípcsontját, mennyire megdagad és jó pár nap, amíg visszahúzódik a duzzanat. Egy foghúzásnál sokkal nagyobb trauma éri a csontot, az eredeti gyulladásnak is le kell vonulnia, így teljesen természetes, ha duzzadt. Fogmosáskor nem javasolt azonban az öblögetés a vérdugó miatt mint írtam. Nem írt fájdalomról, bár az is teljesen normális egy-két napig. Ha tovább fennmaradna fájdalom, vagy esetleg növekledne, mindenképp javasolt, hogy menjen el az orvoshoz, aki kitisztítja a sebet, ezzel új vérdugót hoz létre, ami már megfelelően szokott gyógyulni.

A legfontosabb a gyógyuláshoz, hogy Ön biztonságban tudja magát! Amennyiben bizonytalan, kérem ossza ezt meg mindenképp kezelőorvosával, hiszen az Ön állapotáról Ő tudja a legtöbbet, látatlanban én sajnos nem tudok segíteni. Az elkeseredés, bizonytalanság viszont nagyon negatív energia, mely tapasztalataim szerint nem segíti a gyógyulást, inkább elnyújta a folyamatot.

Mielőbbi gyógyulást kívánok Önnek, ...R.

"NAgyon vártam a válaszát!!! Köszönöm szépen!!! Nem vagyok negatív beállítottságú, mire ez a levél megérkezett, már " megbeszéltem " magammal . és el is hittem, hogy a doktornő úgyis szólt volna, vagy elküldött volna a megfelelő szakorvoshoz, ha valami nem stimmelt volna. A fájdalom: gondoltam , hogy természetes velejárója, azért nem írtam róla. Most 4 nap telt el a foghúzás óta, és azt hiszem nagyon szépen gyógyul. SŐT! Egy régebben kihúzott fogamnak 3 hét kellett a gyógyuláshoz. Ez már majdnem teljesen bezáródott. Bocsánat a zavarásért, már látom, hogy nagyon friss volt az élmény, a keserűség, és azért írtam!Ha vártam volna 1-2 napot nem írtam volna. Most azonban már duplán nyugodt vagyok (a válasszal együtt!)Még egyszer nagyon szépen köszönöm az időt amit rám fordított, és a választ!"

Nagyon köszönöm hogy visszajelzett, örülök nagyon a jó hírnek! ...R.

70 megjegyzés:

  1. Jó estét!Nekem ma húzták ki a jobb alsó 6os fogam.Szeretném kérdezni,hogy mit ehetek és mit nem,mert a levesekkel nem igazán tudok jól lakni.Mennyi idő után ehetek rendes ételeket?Válaszát előre is köszönöm!...SZ.

    VálaszTörlés
  2. Kedves névtelen !

    Magam is túl estem nem egy -két foghúzáson, ajánlatom a turmix.. abba minden mehet bele:)
    Bébiételt is lehet enni, de az elég drága.

    Utána ajánlom a szájöblögetést, nagyon fontos ilyenkor a száj tisztántartása.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az egyik orvos azt mondja h nemlehet oblogetni kb 3napig..mig a masik azt mondja h lehet.. akkor mi is van????

      Törlés
    2. Kedves Érdeklődő,
      A foghúzás után nem kell kifejezetten a sebet öblögetni, mert ennek az a veszélye, hogy a véralvadás során keletkező sebdugót a beteg kiöblögeti a sebből, ami a gyógyulást megnehezíti.
      Komoly fertőzés, ínygyulladás esetén azonban, javasolhat az orvos fertőtlenítő öblögetőt, melyet nagyon finoman, nem a sebre koncentrálva, hanem az egész száj fertőtlenítését célul kitűzve alkalmaz a beteg.
      Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  3. Kedves Dr. nekem 4 napja huzták ki az also ragofogamat.Genyzacsko volt a gyöker alatt igy huzas utan ki is lett tisztitva.Minden rendben volt nem is fáj.Egyedüli gondom a tisztitassal van.Belemen az etel darab,fogpiszkaloval ovatossan ki is tudtam tisztitani de mindeg maradt benne apro szennyezodes,ma veletlen megkaparhatam mert kicsit ki is verzett ekkor nagyon megijedtem.Felek nehogy begyulladjon,hogyan tudsnam az apro szennyezodeseket kitisztitani?Valaszt elore is nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Dr.nekem ma délben huzták kis..és be is dagadt..csak azt akarom kérdezni h normális ha még vérzik?köszönöm..Richárd

    VálaszTörlés
  5. Tisztelt Doktornő. Balogh Ernő vagyok, és kenderesen élek. Hétfőn egy hónapja, hogy a fogamat kihúzták, de még mindig nem gyógyult be tökéletesen.még mindig van egy kis rés rajta, de már nem fáj. kb: két hétig rendszeresen szettem a fájdalom csillapítókat. Lehet hogy az a probléma hogy cukorbeteg vagyok? Attól félek, hogy újra ki kell takarítani a sebet! Lehetséges? Vagy ha már nem fáj, be gyógyul végre? Kérem válaszoljon levelemre. Tisztelettel. Balogh Ernő.

    VálaszTörlés
  6. -Tisztelt Doktornő! Egy hónapja húzattam fogat, de még a seb nem forrt össze tökéletesen. Van még rajta egy kis rés, de már nem fáj. Cukorbeteg vagyok, lehet ez az ok? Kb: 2-hétig fájdalom csillapítókat szettem.A húzás előtt 4-szer kaptam érzéstelenítőt, mert nem zsibbatt el. Kérem válaszoljon hogy mit csináljak a gyógyulás érdekében. Tisztelettel: Balogh Ernő.

    VálaszTörlés
  7. Dr. Pattogató Rita2011. augusztus 25. 16:59

    Kedves Ernő,
    A gyógyulás a mélyben hetekig, hónapokig tart, a csont nagyon lassan épül fel. Ha a seben van még egy kis rés, de már nem fáj, nem vérzik, nem duzzadt, a környezete nyugodt, kemény, fogkefével már simán megmosható, nincs a környéken kiemelkedés, csomó, nem ürül belőle genny, stb. - akkor én nem aggódnék. Cukorbetegség kapcsán a sebek lassabban gyógyulnak, könnyebben befertőződnek, így lehet, hogy Önnél valóban elhúzódóbb a gyógyulás.
    Arra bíztatom, ha kicsit is bizonytalan, inkább forduljon a fogeltávolítást végző fogorvoshoz, hiszen ha nincs baj, legalább megnyugszik, ha meg mégis kezelésre van szükség, az megtörténhet.
    Ha elfogadja a homeopátiás gyógykezelést, a Symphytum nevű homeopátiás szer a csontgyógyulást elősegíti, homeopátiás gyógyszertárban, vagy orvosnál segíteni tudnak a szer szedésében. Jó egészséget kívánok, Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  8. Tisztelt Doktornő! 3 hete kihuzták egy hátsó rágó fogamat be volt gyulladva gennytasak is volt az inyemen,miután kihuzták jobb lett, de 1 hete elkezdett az állkapcsom fájni és este mikor lefekszem nagyon lüktet nem is tudok töle aludni.
    nem irt fel a doktorno gyulladáscsökkentöt miután kihuuzta lehetséges hogy az a baj??válaszát elöre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Névtelen, azt javaslom, mindenképp forduljon ismét kezelőorvosához, vagy szájsebészeti szakrendelésre. A sebgyógyulás valószínűleg nem megfelelő, így a sebet (érzéstelenítésben) újra ki fogják tisztítani, ezzel a gyógyulást normális irányba terelni. Előfordulhat, hogy antibiotikumt is felírnak majd. Mielöbbi gyógyulást kívánok!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Doktorno...Csilla vagyok es az egyesult királyságban vagyok par hónapja....3napja kihúztak egy fogam mert nagyon be volt gyulladva...elotte egy hetig antibiotikumot irt fel az orvos es utana húzta ki.....Most az a gondom hogy 3dik napja hogy nagyon fáj de nem az ahonnan kihúzta a fogam hanem ahova az injekciót kaptam......
    Vissszamenjek az orvoshoz vagy ez normális.....elég kényelmetlen fájdalomcsillapítót szedni 6oránként....és enni meg beszélni is kellemetlen....
    Válaszát elore is koszonom
    Udvozlettel
    Csilla

    VálaszTörlés
  11. Kedves Csilla,
    Amennyiben megoldható, a legtökéletesebb ha visszamegy a fogorvoshoz, hiszen így biztos diagnózist és terápiát kap, míg én látatlanban csak találgatni tudok.
    Az injekció beadása közben előfordulhat - ez teljesen normális - hogy a tű ideget, eret, izmos sért meg, mely egy ideig fájdalmas szájnyitást okozhat, elsősorban alsó fog érzéstelenítése esetleg felső hátsó rágófog érzéstelenítése kapcsán. Ilynkor legtöbb esetben egy vérömleny keletkezik a szövetek közt, ez nyomást gyakorol a szövetekre mely fájdalmas. A vérömleny lassan szívódik fel. Segíteni lehet rajta pl. Rutascorbin gyógyszerrel, ez Magyarországon vény nélkül kapható, de Angliában nem tudom mi lehet a neve. Illetve homeopátiás szerek jöhetnek szóba, pl. Arnika, és/vagy Hypericum - Angliában nagyon jólfejlett a homeopátiás orvoslás, esetleg érdemes ilyen gyógyításban jártas dokit megkérdezni, vagy homeopátiás gyógyszertárban érdeklődni.
    Mieöbbi gyógyulást kívánok!

    Dr. Rita

    VálaszTörlés
  12. kedves dr.nö!kérdésem a következö lenn!3hete kihuztak egy rágofogamat.a helyével nincsis gond...hanem a problémám az hogy a fogeltávolitás környékén érzek egykis buckót!ami ha nyelvemmel odaérek érzékenyis...milehet ez?az injekciot ahova bebökték?eléggé zavaró...remélem nem valami komolyabb baj:(kérem sziveskedjen nekem válaszolni miért lehet ez amiota kihuzták a fogamat?:(válaszát elöreis köszönöm!szilvia+!!

    VálaszTörlés
  13. Kedves Szilvia,

    Remélem azóta elmúltak a panaszai. Sajnos látatlanban nem tudom megmondani, hogy pontosan mit érezhet, lehet ez egyszerűen a fog helyének csontos széle is. A foghúzás után a csontosodás hetekig, hónapokig eltart, míg végül a fog helyének ürege szép lassan csonttal feltelődik.
    Mindenesetre ha panaszai továbbra is megvannak, mindenképp javasolt szakembernek megmutatni! Mielöbbi gyógyulást kívánok!

    VálaszTörlés
  14. Kedves Doktornő!
    Sajnos 3 hetet vártam, és csak akkor mentem fogorvoshoz, amikor már a szememig bedagadt az arcom. Régebben is volt egyszer tályogos fogam, ugyanez az orvos sokáig tisztogatta foghúzás után. Most ez a része elmaradt. Kihúzott 2 fogamat, de ma reggelre még feljebb ment a folyamat, féltem a szememet. Elkezdtem szedni a Duomox tablettát.
    Visszamenjek a fogorvoshoz, vagy várjak, hátha a gyógyszer hat?
    Köszönöm, ha válaszol!
    Mariann

    VálaszTörlés
  15. Kedves Mariann,

    Mindenképp menjen vissza a fogorvoshoz! Ő a vizsgálattal biztosan látni fogja, hogy mi a probléma, és megfelelő kezelést fog tudni nyújtani. A Duomox antibiotikum, mely a fertőzést szinte biztosan lehúzza, de emellett helyi kezelésre is szükség lehet.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok!
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  16. Kedves Doktornö!

    Nekem is lenne egy kérdésem. Egy hete gyökérkezelték a bal hátsó rágófogamat. Azóta antibiotikumot szedek és a fájdalom sajnos nem szünt meg. Igazából nem is a fogam fáj, hanem a nyirokcsomóm van begyulladva és körülötte fáj a fogágy. Röntgenkép nem mutat semmit. Lehetséges, hogy mégis gyulladt a fog és gennyzacskó venné körül a gyökeret? Válaszát elöre is nagyon köszönöm!

    Tisztelettel: Eszter

    VálaszTörlés
  17. Kedves Eszter,

    Gyökérkezelés után valóban nem a fog fáj, hanem a fogágy, illetve a gyökércsúcs körüli szövetek.
    A probléma forrása minden esetben a foggyökér csatornáiban megbúvó baktériumok, illetve ezek toxinjai. Amíg a csatornákban bacik vannak, addig a gyökércsúcs fertőződik, azaz gyulladásba kerül.
    Az antibiotikum a fog körüli szövetekben hat, de a gyökércsatornába nem jut be, így az ott élősködő bacik továbbra is fenntartják a gyulladást.

    Ha tehát a gyökérkezelés ellenére a panaszok nem múlnak, a gyökérkezelést, melynek ebben a lépésben a legfontosabb eleme a gyökércsatornák maradéktalan kifertőtlenítése, folytatni kell.

    Ha a fogorvos nem lát reális esélyt a javulásra - pl. feltárhatatlan, görbült, stb. gyökércsatorna, melynek maradéktalan fertőtlenítésére tett minden erőfeszítés kudarcot vallott, akkor sajnos nagy valószínűséggel fogeltávolítást fog javasolni.

    Ez azonban a legutolsó lépés, a gyökérkezelést ezelőtt érdemes még egyszer megpróbálni, esetleg endodontushoz (gyökérkezelés specialistája) fordulni, akinek speciális eszközök, fertőtlenítő anyagok állnak rendelkezésére a nehezebb esetek megoldására.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok!
    Dr. pattogató Rita

    VálaszTörlés
  18. Kedves Eszter,

    Gyökérkezelés után valóban nem a fog fáj, hanem a fogágy, illetve a gyökércsúcs körüli szövetek.
    A probléma forrása minden esetben a foggyökér csatornáiban megbúvó baktériumok, illetve ezek toxinjai. Amíg a csatornákban bacik vannak, addig a gyökércsúcs fertőződik, azaz gyulladásba kerül.
    Az antibiotikum a fog körüli szövetekben hat, de a gyökércsatornába nem jut be, így az ott élősködő bacik továbbra is fenntartják a gyulladást.

    Ha tehát a gyökérkezelés ellenére a panaszok nem múlnak, a gyökérkezelést, melynek ebben a lépésben a legfontosabb eleme a gyökércsatornák maradéktalan kifertőtlenítése, folytatni kell.

    Ha a fogorvos nem lát reális esélyt a javulásra - pl. feltárhatatlan, görbült, stb. gyökércsatorna, melynek maradéktalan fertőtlenítésére tett minden erőfeszítés kudarcot vallott, akkor sajnos nagy valószínűséggel fogeltávolítást fog javasolni.

    Ez azonban a legutolsó lépés, a gyökérkezelést ezelőtt érdemes még egyszer megpróbálni, esetleg endodontushoz (gyökérkezelés specialistája) fordulni, akinek speciális eszközök, fertőtlenítő anyagok állnak rendelkezésére a nehezebb esetek megoldására.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok!
    Dr. pattogató Rita

    VálaszTörlés
  19. Kedves Doktornö!

    Tegnap kihúzták az utolsó és az utolsó előtti fogamat egymás után és nem varrták össze. Az orvos tett bele mindent(tampont,stb) elállt a vérzés, kb 20 perc mulva kiköptem azt amit beletett...este azonban el kezdett vérezni pedig nem szivogattam, öblögettem és akkora vérrög lett ott mint a volt fogam....Ma már nem vérzik de a vérrög ott van és nem tudom hogyha el kezd beforrni nem lesz e belőle probléma, és nem lesz akkora az ínyem amekkora most a rög. Köszönöm a választ. És elnézést a bonyolult fogalmazásért.

    Köszönettel: Rajmond.

    VálaszTörlés
  20. Kedves Rajmond,

    Inkább örüljön a vérdugónak, ez ugyanis a megfelelő gyógyulás alapfeltétele. A vérdugóból alakul majd ki később a csont ami feltölti a kihúzott fog helyén kialakult üreget. A folyamat bonyolult élettani mechanizmus alapján folyik le, a lényeg hogy a vérdugó szép lassan átalakul csonttá és ínnyé.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,

    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  21. Kedves Doktornő:)
    Ma délelőtt húzták ki szájsebészeten egy felső leghátsó fogamat, ami már régen mozog, sőt körülötte az íny időnként be is gyulladt, de ezt orvosi ecsetelővel kezeltem. Halogattam a húzást mert a gyökér azt mondta az arcüregemben van. Új doktornő jött a régi helyébe szerinte ezt a fogat azonnali húzásra ítélte, szájsebészetre mentem vele, ott közölték hogy nincs az arcüregben, de a húzás közben derült ki hogy egy tályog van alatta, túl esve a beavatkozáson, a nagy vérzés miatt 6 öltéssel össze lett varrva. Én nem szedek általában gyógyszereket, csak ASPRO C fájdalmakra is, ez nem indítja el újra a vérzést, vagy nehezíti a sebgyógyulást? mert nagyon szenvedek a fájdalomtól...vagy homeopata gyógyszert esetleg tudna ajánlani? előre is köszönöm Judit

    VálaszTörlés
  22. Kedves Judit,

    Az Aspro C talán nem a legjobb választás, mivel a vérzékenységet növeli. Fájdalom esetén megfelelőbbek a paracetamol vagy diclofenac taratlmú fájdalomcsillapítók. Homeopátiás gyógyszerek közül az Arnica és a Symphytum szerek javasoltak foghúzás után. Az alábbi oldalon:
    http://www.budapestdental.hu/Budapest_fogaszat_Fogorvosi_homeopatia_Foghuzas_es_homeopatia.html

    részletesebb leírást talál e homeopátiás gyógyszerekről.

    Ha a vérzés ismét elindulna, mindenképp keresse fel kezelőorvosát!

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,

    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  23. Tisztelt DR.nő! Kedden húzták ki a bal alsó fogamat leghátulról. Még mindig fáj a helye ,okozhatja-e ezt a dohányzás?Köszönöm.

    VálaszTörlés
  24. Tisztelt dr-nő! Kedden húzták ki a bal alsó fogamat leghátulról. Még mindig nagyon fáj a helye. Okozhatja ezt a dohányzás? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  25. Kedves Névtelen,

    A dohányzás szűkíti az ereket, így a nyálkahártya szárazabb, vértelenebb, immunrendszere gyengébb, hosszú távon ez fogínysorvadáshoz, a fogak meglazulásához vezet.

    A foghúzás utáni fájdalmat inkább a csonthártya gyulladása okozza, mely egy bizonyos szintig teljesen normális, azonban erősebb fájdalom mögött a kihúzott fog helyének befertőződése is állhat.

    Ezért, ha panaszai nem csökkennek, mindenképp érdemes fogorvosát felkeresni, hogy amennyiben erre szükség van, kitisztíthassa a sebet, és megfelelő irányba terelje a gyógyulást.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  26. Tisztelt Doktornő!

    Kb. 3 hete arra ébredtem, hogy fáj, feszül jobb oldalon a felső fogsorom és látványosan azon az oldalon bedagadt az arcom is. A közérzetem sem volt jó, hőemelkedésem lett. Nem tudtam eldönteni, hogy melyik fogammal van gond és fogorvoshoz mentem. Röntgen után úgy tűnt, hogy a 5-ös fog, mely egy hatalmas töméssel volt régebbről ellátva. Gyökérkezelés következett, Dalacint is kaptam és Cataflamot. Úgy éreztem, minden rendben lesz. Miután a Dalacin elfogyott, pár nap múlva ismét fogfájást tapasztaltam, de már úgy éreztem, biztos, hogy ez a 6-os fog, ami sajnos koronás fog.:( Az ínyem is bedagadt és kívülről a keletkezett kis gyulladt hólyagocska felfakadt. Közben a 5-ös fogam kezelése folyamatban volt-van. A doktornő azt mondta, hogy ki kell valószínű húzni a 6-ost, mert ha a koronát levágja és ismét gyökérkezeléssel próbálkozik, eléggé kétséges lesz az eredmény. Lehet, hogy így is, úgy is ki kell majd mégis húzni.
    Azt szeretném kérdezni: Mivel ez a fog(6-os koronás) érzékenységet, feszültséget, fájdalmat okoz és közérzeti panaszokat is, mit javasolna számomra? Most úgy érzem , hogy jó lenne sürgősen kihúzni. A pótlás is aggaszt. A most kezelt 4-es fogamat a túl nagy töméssel nem érzem egy hídhoz biztos alapnak. (a 3-as és 7-es fogaim egyenlőre rendben vannak, tömve sincsenek)

    VálaszTörlés
  27. Tisztelt doktornö .Olyan kérdésem lenne hogy a kislányomnak kihuzták a fogát mert be volt gyuladva és a csont is meg volt duzadva kőzbe elvitem a körzeti orvoshoz ő azt mondta a fogátol van láza pénteken huzták ki a fogát de a duzanat nem mentle és még a nyirok csomoi is dagatak lettek ez magas lázzal járt 4 napig de már lejebb ment a láza mint 38.6 most vagy hőemelkedése van vagy normális antiboktikumot kapot mert kőzbe a ügyeletre is be vitük még a láza miat ott is azt mondták ammit a körzetis és hogy a nyirok csomoi is azért duzatak meg de én akkor is ideges vagyok mert igaz láza nics de a duzanat meg van pedig már a foghuzás ota 4 nap telt el.Kérem ha tud segitsen.

    VálaszTörlés
  28. Kedves Névtelen,

    A nyirokcsomó duzzanat annak a jele, hogy a szervezetben fertőzés van, az immun rendszer ez ellen dolgozik.

    Az antibiotikum segít a gyulladás leküzdésében.

    Amennyiben nyugtalan, mindenképp keresse fel kislányával ismét a körzeti orvost illetve a szájsebészt, akik a kislány személyes vizsgálata alapján el tudják dönteni, hogy szükség van e további terápiára - akár fogászati, akár gyógyszeres, vagy sem.

    Én sajnos távolról ennél többet nem tudok segíteni.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  29. Kedves Zsuzsika,

    A felső 6-os fog kihúzásáról biztosan csak röntgen és szájvizsgálat alapján lehet dönteni. Ha a fogorvos is és Ön is inkább efelé hajlik, akkor valószínűleg ez a megfelelő megoldás.

    A meggyengült ötös fogba - mely ezek szerint gyökérkezelésen esik túl, valószínűleg csapos megerősítést ajánl majd az orvos.

    A 6-os foghiány pótlásánál (mint minden foghiány esetén) a fogorvos figyelembe veszi a statikai lehetőségeket és adottságokat. Ennek megfelelően dönti el majd javasolja, hogy pontosan milyen hidat készítsenek.

    Amennyiben a hiányt határoló fogak stabilak így elsőrendű pillérfognak tekinthetőek (itt a fogágyat is vizsgálja a fogorvos, nem csak a koronai részt) akkor a híd csak a foghiány melletti fogak bevonásával készül.

    Ha e pillérfogak túl gyengének bizonyulnak, akkor kiterjesztett hídat is javasol, ami további pillérfog bevonását jelenti, az Ön esetében pl. a 4-es fog.

    Lehet, hogy ez első pillanatra egy jó fog "feláldozásának" tűnik, hosszú távon azonban gyenge pillérekre nem lehet építkezni.

    Ha nincs más lehetőség és nem szeretne kiterjesztett hidat készíttetni, meg kell vizsgálni a fogbeültetés lehetőségét a kihúzott 6-os fog helyére. Ennek is vannak előnyei és hátrányai is.

    Minden jót kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  30. Érdeklődni szeretnék. hogy cukorbetegek számára lehet-e fixfogsort készíteni. Én már inzulinos cukorbeteg vagyok és sok fogam hiányzik.A felső fogaim is koronák , sőt el vannak töredezve, és ezért kellene a fixfogsor.

    VálaszTörlés
  31. Kedves Katalin,

    Kérdésére sajnos látatlanban nem lehet válaszolni.

    Ehhez szájvizsgálatra, röntgenfelvételekre is szükség van.

    Inzulinnal vagy egyéb gyógyszerekkel megfelelően karban tartott vércukor szint mellett lehetséges a fogbeültetés is ha arra van szükség.
    Ebben az esetben még alaposabb rendszeres ellenőrzésre és ínykezelésekre is szükség van, hogy a fogpótlás minél hosszabb ideig jól funkcionálhasson.

    Cukorbetegek esetén az íny és a fogak megfelelő higiéniai karbantartására, megelőző szájhigiéniai kezelésekre többszörösen oda kell figyelni, de egyáltalán nem lehetetlen egy elért jó állapot megtartása.

    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  32. Üdvözlöm!
    Nekem tavaly decemberbe eltávolítottak 1 alsó rágófogamat a helye szépen befort a tegnapi napig semmi baj nem volt!Tegnap elkezdett fájni a kihúzott fog helye mellet a fogam ami tömött,s ma reggelre áthúzódott a volt fogam helyére s egy kis gennyzacskó szerűség alakult ki a befort foghelyen!Szerencsére a genny kifakadt belőle de a kis üres bőrdarabka ott maradt s fel is van duzzadva mintha az állkapocs csontomon lenne feldagadva kívülről de csak nyomásra fáj,meg a nyirokcsomóm alatta!Mit tegyek?Válaszát előre is köszönöm

    VálaszTörlés
  33. Kedves Doktornő!

    Kb 2 éve betömtek egy fogamat jobb oldalon és utána észleltem kis puklit arcomban,szoval nem az ínyemen hanem feljebb, ha megnyomtam fájt kicsit, más tünetem pl fogfájás nem volt. maximum nagy megeröltetés után fájt kicsit. Most sokat utaztam lehuzott ablaknál szerintem huzatot kapott és megfájdult. Vettem be fájdalomcsillapítót 2 napja nem nagyon fáj,csak érzem hogy be van gyulladva. mellette hiányzik már egy fogam. Milyen megoldások képzelhetők el erre a fogra?
    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  34. Kedves Kérdező,

    Sajnos látatlanban nehéz segíteni, sajnos a "feljebb" nem elég pontos a megfelelő diagnózishoz.

    Ha a pukli a fog fölötti ínyen, van, akkor az valószínűleg fog eredetű, és a röntgenfelvétel alapján lehet eldönteni, hogy lehetőség van e a gyökérkezelésre.
    Ha az arcában, a lágyszövetben érez puklit, azzal bőrgyógyászhoz érdemes fordulni, ebben sajnos nem tudok segíteni.

    Mindenképp javasolt, hogy forduljon fogorvoshoz, így ő a vizsgálat és a röntgen alapján könnyen el fogja dönteni, miről is van szó.

    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  35. Kedves Kérdező - kihúzott fog helyével kapcsolatban:

    A legjobb megoldás az lenne, ha szájsebészetre, de legalább fogászati rendelésre fordulna. Mindenképp szükség lenne egy röntgenfelvételre, amin meg lehet állapítani, hogy a gennyes váladék és az egész gyulladásos folyamat melyik foghoz kötődik. Sajnos látatlanban ebben nem tudok segíteni,
    üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  36. Megbízható szájsebészt tud nekem valaki ajánlani? (Nem fogorvost :))

    VálaszTörlés
  37. Kedves Doktornő!
    3 napja kihúzták a hátsó rágó fogamat. 4adag érzéstelenítőt kaptam, mert nagyon féltem. A foghúzás nem is fájt, inkább csak kellemetlen volt. (A vérzésem nagyon nehezen múlt el.) De másnaptól, amint elmúlt az érzéstelenítő hatása azóta fáj az ínyem de kibírhatatlanul. Naponta 4 fájdalomcsillapítót szedek be, mert a fájdalom amit érzek elviselhetetlen. Megpróbáltam már kibírni, de nem lehet ilyenkor mindig sírok. Lüktet és van egy pukli az ínyemen. A fogam helye pedig nem akar összehúzódni. Szerintem be van gyulladva de az orvoshoz félek visszamenni. Nem tudom mit csináljak már kamillával öblögetek hátha jobb lesz vagy meggyógyul!
    Kérném szépen a segítsésgét.
    Köszönettel egy szenvedő ínyfájós

    VálaszTörlés
  38. Kedves Szenvedő ínyfájós!

    Remélem, azóta megoldódtak a panaszai, mint írtam, én nem tudok azonnal válaszolni.
    A foghúzás utáni, napokig eltartó komoly fájdalom nem normális, ilyen esetben mindenképp vissza kell menni a fogorvoshoz, a kamilla nem fog segíteni! A sebet ki kell pucolni, esetleg antibiotikumra is szükség lehet.
    Ha eddig nem tette meg, akkor is érdemes fogorvoshoz fordulni, ha a panaszok csökkentek, egy ilyen történet után jó lenne a sebet felülvizsgálni.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok!
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  39. Kedves Doktornő
    4 napja húzták ki a fogam még mindig fáj a fog teljes vonalában,nem annyira,hogy muszáj legyen fájdalomcsillapítót szednem de kellemetlen elkezdett fehéredni és a vér is kezd leválni már nincs az ínyemmel egy szintben hanem egy kicsit lejjebb
    Nagyon óvatosan eszek és minden evés után átöblögetem a szám már a nyálam sem véres szép fehér ez volt az első foghúzásom félek nehogy gond legyen.
    Válaszát előre is köszönöm !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      Remélem azóta még jobban van. Foghúzás után napokig, sőt egy komolyabb húzás után akár tovább is érzékeny lehet a fog helye. Ha komoly fájdalom, láz, duzzanat nincs, akkor teljesen rendben van, csak türelemmel kell lenni.

      A vér nem válik le, hanem egy kis dugóként bent marad a foghelyen, ez fog majd ott szervülni és lassan csont alakul ki belőle a hiány helyén. Pár nap alatt fehéres szürkés nyálkahártya is kialakul rajta.

      Ha azonban bizonytalan a gyógyulást illetően, jobb, ha dokihoz fordul, még mindig jobb ha semmi gond nincs, de megnyugvást talál, mintha valóban valami gond lenne.

      Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  40. kedves doktornő ! ma huztak ki 2 fogamat . Mar azután nemsokara éreztem egy kis " gümőt" az arcomon majd kesőbb teljesen feldagat a fél arcom azon a helyen ahol kihuztak a fogam es az a " gümő " amit ereztem nagyon nagy lett es kemény így van feldagadva. Nagyon félek mitől lehet ez ? Nem javasolt gyogyszert a fogorvos mikor kihuzta csak faldalomcsillapitot ittam ( algopirin )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      Remélem azóta már megoldódott a problémája, bízom benne, felkereste hamar fogorvosát. Ilyen esetben ugyanis ez a legjobb teendő, távdiagnózist nem lehetséges adni szájvizsgálat nélkül.A lényeg: Forduljon mielőbb fogorvosához - legjobb ha azt a dokit tudja felkeresni, aki az eredeti beavatkozást végezte!
      üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  41. Kedves doktornő!

    Az volna a kérdésem ,hogy mennyit kell várni két foghúzás között?Kb másfél hete lett kihúzva (azt hiszem az örlőfogam lent) , de a bölcsességfogamat is ki kéne , viszont az előbbi még nem gyógyult be telejsen , időnként még fáj is.Várjam míg begyógyúl teljesen vagy ebben az állapotban is kihúzathatom a másikat.Az az igazság,hogy majdnem egymás melett van a két fog.Válaszát előre is köszönöm!

    Tamás

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tamás,

      Erre nincs általános érvényű válasz. Van hogy két fogat egy ülésben eltávolítanak. Leginkább a páciens tűrőképességétől, esetleges általános egészségügyi állapotától függ. Két foghúzás helye nagyobb trauma mint egy, valaki bevállalja, hogy gyorsabban túl legyen, van aki inkább beosztja.
      Amennyiben az első foghúzás helye nem gyulladt, és egyéb kontraindikáció nincs, a szájsebésszel való megbeszélés után neki lehet vágni a második fognak is.

      Törlés
  42. Kedves Doktornő!

    Első foghúzáson vagyok túl 4 napja, elég nehéz volt kiszedni a fogamat, az ínyemet is szét kellett kicsit szabni hozzá, így gondolom, természetes, hogy még mindig fáj. :)
    Olvastam, amit az öblögetésről írt válaszaiban, és próbáltam betartani, mára kialakult egy fehéres réteg rajta, amit ma egy esti enyhe öblítéssel "sikerült" eltávolítani, és megint csak a sötét lyuk látható.
    Mivel az eddigi hozzászólásokból úgy veszem ki, ennek ott kellene maradnia, a kérdésem az, hogy ha most ez kimosódott a sebből, visszafejlődik-e, vagy sem?
    Antiszeptikus szájvízzel való enyhe öblítést (=szájban tartást-kiköpést) javasol-e?
    Válaszát előre is nagyon köszönöm.
    Erzsébet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsébet,
      Amennyiben nem fáj, nem gyulladt, egyetlen teendője van, a környékét tisztán tartani, hogy ha lehet ne menjen bele ételmaradék. Ha megduzzad, vagy fájni kezd, akkor érdemes a fogorvost ismét felkeresni. Ha mindenképp szeretne öblögetni, finoman tegye, azzal semmi baj nem lesz. Az erős, "erőszakos" öblögetés nem tesz jót. Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  43. Kedves Doktornő!

    Két napja kiúztak két fogamat.A húzás helyén az ínyem összehúzodott,fehér a teteje.Egy kicsit megvan duzzadva az arcom.Hideg vízes borogatást használok illetve cataflamot szedek rá.A fájdalom is kezd enyhülni.Óvatosan mossom a fogam,a húzáshelyét nem bántom,szájöblögetőt is használok,igaz nagyon óvatosan lassan öblögettem vele tegnap este illetve ma reggel.
    Az lenne a kérdésem,hogy természetes-e az,hogy kicsit büdös a lehelettem?Vagy
    esetleg be van gyulladva a fog helye?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:Szilvia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilvia,

      A sebnek lehet kellemetlen szaga, de ha ez nem múlik kb. 7 - 10 napon belül sem, akkor forduljon fogorvosához a panasszal.
      Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  44. Kedves Doktornő!
    Tegnap kihúzták a férjem fogát, kb 10 percig küzdött az orvos a húzással. Hazajött kb húzás után 2 óra múlva belázasodott. Lázcsillapitás után még másnap is magas láza van, jelenleg is szinte görcsösen reszket a láztól. 39,4 volt a láza. Nincs megfázva, lehetséges, hogy a foghúzástól van? Menjünk orvoshoz, vagy várjunk türelemmel?
    Köszönöm válaszát.
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit,

      Sajnos mint írtam, én nem tudok azonnal válaszolni, ilyen komoly esetben mindenképp hagyományos szakmai segítséget kell kérni. A magas láz egy komolyabb, előzetesen gyulladt fog esetében lehetséges reakció. Mindenképp szükséges fogorvoshoz fordulni, aki megnézheti a sebet és szükség esetén antibiotikumot rendelhet el.
      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  45. Kedves DOktornő!
    Hat napja kihúzták a fogam - bal oldalon alul, a hiányzó bölcsesség fog mellettit. Nem a fogorvosomhoz mentem, mert ő csak délután rendelt volna és már nem nagyon tudtam várni - csúnyán feldagat hétfő reggelre az arcom.
    A doktor úr azt mondta, hogy már kicsit mozgott is a fog, ha nem megy le a duzzanat, akkor antibiotikumot kell szedjek. De mikorra kell lemenni a duzzanatnak? Szedtem Advil Ultra Plusz - a gyógyszerész tanácsára. Ma fogom bevenni a 16-at.
    Csütörtök felé már úgy éreztem, hogy rendben lesz, alig látszott valami a hétfői bumbimból. De vasárnap reggelre valami történt odabent, mert arra ébredtem hajnalban, hogy nehezen tudok csak nyelni. Valami van a torkomon, kenyérmorzsához hasonlítanám, amit se felköhögni, se lenyelni nem tudok, csak nagyobb valami.
    Szóval most már nem tudom, hogy mit kellene tegyek, kérem adjon tanácsot. Mennyire kell türelmes legyek a sebgyógyulással és a duzzanattal.
    Köszönettel:
    Tóthné Bea

    VálaszTörlés
  46. Kedves Tóthné Bea!

    Én mindenképp azt javaslom, forduljon fogorvosához vagy a műtétet végző orvoshoz. Amennyiben antibiotikumra van szükség, ezt csak orvosi receptre adhatja ki a gyógyszerész, így mindenképp előtte meg kell látogatnia a fogorvost. Bizonyos esetekben a seb tisztítására is szükség lehet.
    Fontos, hogy megnyugodjék, hiszen ilyen bizonytalan érzések között még abban az esetben is lassabban megy a gyógyulás, ha egyébként semmilyen probléma nincs. Ha mégsincs teendő, megkönnyebbülve és gyógyulásában biztosan hagyhatja el a rendelőt.
    Jó egészséget kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  47. Tisztelt Doktornő!
    Ma délelőtt kihúzták 3 egymás meletti fogamat. Ezek közül 2 már régebben gyökérkezelve volt, de már az ínyemig le voltak törve. A harmadik fogamban volt a tényleges fájdalom. A fogorvos a húzás közben azt mondta hogy a fogon kívüli csont
    is a felszínre került amit elmondása szerint visszanyomott a fogam helyére.
    A kérdésem az lenne , hogy ebből a csont visszanyomástól lehet-e még később probléma? Gondot okozhat ha a foghelyeket steril gézlappal továbbra is védve tartom, hogy nehogy véletlen belemenjen valami . Illetve milyen hosszú gyógyulási időre számíthatok.
    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó, a sebben keletkező vérdugó megfelelő védelem a sebhely számára. Gézgombócot a vérzés idejére ad csak a fogorvos, utána ezt már nem szükséges a szájban tartani. Ha Önnek megnyugvás, hogy evés közben egy egy gézlapot a sebhelyre helyez, és ezt kényelmesen meg tudja oldani, bajt nem okoz vele. Három fog egyidejű húzása komoly megterhelés a csontnak, így hosszabb a sebgyógyulás is. Az időt nem tudom megjósolni, ez sok tényezőtől függ (fogak állapota, általános egészségi állapot, műtét jellege, stb.)

      Törlés
  48. Tisztelt Doktornő!

    Múlthéten kedden délután húzták alulról (jobb oldalon) az első nagyőrlőmet (szuvasodás miatti törés miatt), emellett bal alsó bölcsességfogam elkezdett nőni, gyulladást okozott, erre Augmentint kaptam (825-st). Húzás után elég sokáig vérzett még másnap reggel is éreztem, hogy enyhén szivárog a vér. Azóta folyamatosan fáj az alsó állkapcsom jobb oldala, fájdalomcsillapítók a fájdalmat csökkentik, de nem szüntetik meg. Lázam nem volt, duzzadást nem látni, az íny szemmel láthatóan húzódik össze.
    A kérdésem az lenne, hogy meddig szabad ennek fájni? Vissza kellene mennem a fogorvoshoz vagy ez még normális, várjak vele?

    Válaszát előre is köszönöm.

    Üdv, Márti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Márti,

      Ha nincs láz, nincs duzzadás, nem látja az ínyén hogy gyulladt lenne, és a fájdalom, ugyan még megvan, de fokozatosan csökken, akkor talán még várhat pár napot. Ha aggódik, izgul, akkor viszont jobb ha ellenőrizteti a seb helyét, még akkor is ha erre nincs komoly ok, mert a lelki izgalmak és bizonytalanság nagyon negatívan hat a gyógyulásra.
      Segíthet magán, ha nagy dózisban szed C vitamint, esetleg homeopátiás Arnica C30-t pár napig. Homeopátiás segítségről itt olvashat bővebben, írja be a keresőbe: http://www.budapestdental.hu/Fajdalommentes_fogaszat/Fogorvosi_homeopatia/Foghuzas_es_homeopatia.html

      Mielőbbi gyógyulást kívánok!
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  49. Kedves Doktornő!

    5 napja kihúzták a felső B5 fogamat. Törött fog volt ezért, mikor kihúzták össze is varrták. Eléggé felduzzadt az arcom utána. 5 napig semmi baj nem volt, nem is fájt és betartottam az utasításokat.
    Azonban tegnap óta gyulladás csökkentőt szedek. És este elkezdett ömledezni a vér a sebből. Fájni nem fájt.., el is állt a vérzés pár perc után. És mint észrevettem a duzzanat teljesen eltűnt az arcomról. Most akkor mi volt ez? A varrat ugyan úgy benne van a sebben.. kérem segítsen!:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó, nem lehetek látatlanban biztos benne, talán egy kis vérömleny, ami kiürült. ha nem fáj, nem duzzadt, Ön nem lázas, és semmi probléma nincs akkor gyógyuljon tovább! Ha bizonytalan, akkor viszont jobb ha a fogat kihúzó doktorhoz fordul tanácsért, hogy megvizsgálhassa, ha kell kezelhesse, ha erre nincs szükség, megnugtathassa Önt.
      Minden jót kívánok, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  50. Jó napot!
    Az én esetemben foghúzás után a vérzés nem akart el állni vissza mentem és kaptam egy injekciót meg két valamit bele tett a foggyökér helyére, és arra lennék kíváncsi mi lehetett az és hogy azt ki kell szedni vagy egyszerűen feloldódik???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,
      a kihúzott fog helyére több különböző típusú anyag is kerülhet a vérzés csillapítására. Legtöbbször egy szivacsszerű anyag, mely felszívja, megköti a vért, így könnyebben alakul ki vérdugó, mely a további vérzést elállítja. Ezt az anyagot nem kell, sőt nem szabad kiszedni, hiszen épp ebből alakul ki a vérdugó, mely később majd szervül és ez alakul át csonttá.
      Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  51. Tisztelt Doktornő! Nekem ma húzták ki a jobb alsó 6-os fogamat és olyan mintha a két oldalán még maradt volna fog. Visszamentem a dokihoz,de azt mondta,hogy az csont és,hogy annak ott kell lennie.Ez tényleg így van? Mert mikor a másik oldalon húzták ugyanezt a foganat akkor csak a ínyemet éreztem! Köszönöm válaszát! Szabina!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szabina! Természetes, hogy érezheti a csontperemet a foghúzás helyén. Nem szabály, hogy az egyik oldalon kihúzott fognál ugyanannyi így legyen és ugyanannyi csont és ugyanolyan formájú stb. fog mint a másik oldalon. Semmi nem tökéletesen szimmetrikus a testben.
      Mielőbbi gyógyulást kívánok, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  52. Tisztelt doktornő! Nekem 3-4 hete műtötték ki a jobb alsó bölcsességfogam és egészen eddig nem is volt vele semmi probléma 3 napja hébe hóba fájdogál és lüktet. Belül semmi nem látható nincs duzzanat,vérzés. Ezz mitől lehet? Válaszát előre is köszönöm! Szilvia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilvia,

      3-4 hét után ez furcsa és nem jellemző, főleg ha addig minden rendben volt. Biztosan a kiműtött fog helye fáj? Sajnos nem tudom a választ én megnézetném a szájsebésszel aki kihúzta. Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  53. Tisztelt Doktornő!
    3 hete huzák ki a jobb felső négyes fogam. 2 hete vissza kellett menni a fogorvos urhoz ugyanis be gyulladt a helye és ki kellett tisztitani. Akkor irt fel nekem dalacin antibiotikumot amit rendesen be is szedtem de a fájdalom nem mult sőt inkább erősödött. Ezután ahogy el fogyott a dalacin mostmár amoxicilin gyogyszert szedek de a fájdalom egyre elviselhetetlenebb. Természetesen mellette szedek napi 4-5 fájdalom csillapitott de nem mulik a fájdalom. Mi a teendő a továbbiakban? Előre is köszönöm válaszát! Helga

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Helga!

      Remélem azóta megoldódott a probléma! Ha egy doboz Dalacint végigszed és a fájdalom nem múlik, mindenképp érdemes visszamenni. A Dalacin széles spektrumú antibiotikum, tökéletesen jól működik a szájnyálkahártya gyulladásaiban. Ha Amoxicillint ír fel az orvos, az inkább amiatt van, hogy a Dalacint nem bírja a gyomra, nem pedig azért mert nem hat az adott bacira. Ha a gyulladás még mindig fennáll, mindenképp el kell menni és a fog helyét sajnos újra kitisztíttatni. A seb felfrissítése után új steril vérdugó alakul ki a szájban, csak ennek alapján indulhat el gyógyulás. Ha még akar többet tenni, érdemes Gengigel gélt venni patikákban vagy az interneten rendelni. Ez nagyon jótékonyan ha a foghúzás utáni sebgyógyulásra, de csak akkor ha a mélyben a seb alaposan és megfelelően ki van tisztítva! Az orvosi Zsálya teával történő gyengéd öblögetés szintén jótékony hatású az orvosi kezelés után.

      Mielőbb gyógyulást kívánok!
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  54. KEdves dortornő! Én 2 napja jártam fogorvosnál mert gyulladásos illetve duzzadt volt a fogam! Elmentem aztán kihúzta írt fel nekem gyógyszert is ( Dalacint) amit szedek is 3x1. De nem akar lejebb menni a duzzanat sőt inkább 2 nap alatt nagyon sokat nőtt és nem tudom hogy mit csináljak! A párom azt mondja hogy vissza kell mennem mert ebből még súlyos következmények lehetnek.. De annyira félek és bizonytalan vagyok :( nem tudom mit csináljak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Evelin! Ez nem jó hír, mindenképp menjen vissza a fogorvoshoz. A duzzanatnak csökkennie kell, nem nőnie. A félelem, nem segít Önnek. Ha visszamegy, az orvosnak van lehetősége, hogy segítsen, így azonban nincs! A barátjának igaza van, menjen vissza, ha nem kell kezelni, annál jobb és legalább Ön is megnyugszik, ha kell, akkor pedig megoldódik a probléma! Jobbulást kívánok!

      Törlés