Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. szeptember 14., hétfő

Fogpótlás komplex tervezése

A legfontosabb fogról a szemfogról lenne szó. Az egyik oldalon a szemfogam szépen lassan az évek alatt elkopott, most kb 2 mm-rel kisebb mint a mellette lévő. Bár laikus vagyok de arra gondolok, hogy az is közrejátszott, hogy hátul sok fogam hiányzik, iskolai fogászaton kihúzták őket, anno nem nagyon volt fogpótlás. Így a rágás esetleg áttolódhatott jobban előre, nem tudom nem értek hozzá. Nagyon irtózok a koronás megoldástól, amikor már mesziről látszik, hogy mű foga van az illetőnek. Van valami megoldás, ami természetes hatású, nem kell feláldozni egészséges fogat hozzá? Illetve a rágó fogak pótlására milyen megoldás létezik, ha utána nincs, fog, tehát nem tud támaszkodni?

Szájvizsgálat nélkül persze csak tapogatózni lehet, de valóban, az örlőfogak elvesztése átalakítja a rágósíkot, abnormális fogkopást hozva létre a többi fogakon. A szemfog ráadásul az egyik legfontosabb fogunk, normál esetben rágáskor „szemfogvezetés” történik, ezt próbálják a fogtechnikusok is utánozni, mikor fogpótlást készítenek. Az nagyon valószínű, hogy nem lehet önmagában csak a szemfogat kell kezelni, hanem komplexen figyelembe kell venni az egész szájat, csak így lehet optimális megoldást kialakítani.

Ez a megoldás lehet az örlőfogak pótlása, előfordulhat, hogy a fogkopás miatt harapásemelésre is szükség van, illetve természetesen a front zónát esztétikailag is helyre kell állítani. Az őrlőfogak területén nagyon nem mindegy, hogy mennyi őrlő fog maradt, van e esetleg használható pillérfog hátul vagy nincs, milyen viszonyokat találni az ellentétes rágózónában (alul illetve felül), ha vannak fogak azok milyen állapotban vannak. Meg kell vizsgálni a kialakult harapási viszonyokat is. A kapott információk alapján alakítható ki végül a kezelési terv. Ez lehet implantátummal vagy anélkül, kivehető, vagy fix fogpótlás. Ha kialakult a pontos kezelési terv még ezen belül is több variáció lehetséges a fogpótlás anyagától függően. Lehet választani fémkerámia, cirkonkerámia esetleg aranykerámia megoldások közül. Amennyiben nem lehetséges fix fogpótlást készíteni, a kivehető fogpótlás helybentartása a szájban készülhet rejtett módon, ez sokkal esztétikusabb vagy kapcsos módszerrel ez ugyan olcsóbb, de sajnos nem annyira esztétikus. A mai modern fogászat már rengeteg megoldást kínál, a régi, messziről is látható műfogak helyett már sokkal szebb és elsősorban természetesebb hatású fogpótlások, koronák készíthetőek.
A lehetséges fogpótlás variációk megtervezéséhez mindenképp szájvizsgálat szükséges, panoráma röntgenfelvétel és esetleg tanulmányi lenyomat a fogtechnikai tervezéshez

2 megjegyzés:

  1. Tisztelt doktornö olyan kérdésem lenne ma történt meg velem elhatároztam hogy rendbe tetetem a fogaimat.Meg kell vallanom angyon rég voltam fogorvosnál nagy erö kelett hozzá hogy elmenjek .Ami meg törént de azzal keseritettek el hogy szinte az összes fogamat ki kell huzni mert hogy csak a gyökere van meg amivel a doktornö kezdte volna a szemfogam volt amit én ugy gondolom mineden elözetes röntgen vizsgálat nélkül ne huzza ki elképzelhetö hogy olyan fogat aminek csak szinte a gyökere van meg nem lehet megmenteni??

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen,

    Először is szeretném megerősíteni, jól döntött, hogy elhatározta, rendbe teteti a fogait.

    Legyen büszke magára, hiszen ez bizony nagyon sok embernek komoly problémát okoz. Ha a fogazat nagyon elhanyagolttá válik, sokan félnek, nem merik, szégyellik, sokallják, végül a fogakból kiinduló gócos betegségek általános szervezeti panaszokat okozhatnak.

    Egy általános állapotfelmérés során a legtöbb fogorvosi rendelőben készítenek, vagy külső röntgen laboratóriumban készíttetnek panoráma röntgen felvételt, melyen az összes fog, foggyökér áttekinthető. A felvétel alapján sokkal biztonságosabban lehet megítélni a fogak állapotát, van e lehetőség egy fog gyökérkezeléssel való megmentésére vagy sem.

    Természetesen az is előfordulhat, hogy a röntgen alapján is ugyanaz a diagnózis születik - a fog menthetetlen, el kell távolítani.

    Sajnos látatlanban nem lehet megállapítani, hogy egy fog gyökérkezeléssel menthető e vagy sem, így ennek eldöntésében én nem tudok segíteni. Épp ehhez szükséges az alapos vizsgálat.

    Amennyiben bizonytalan a kezelési tervben, ne adja fel, esetleg kérdezze meg még egyszer orvosát vagy kérdezzen meg más kollégát. Több információ alapján Ön is sokkal jobban fog tudni dönteni.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés