Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2009. szeptember 9., szerda

Fogszuvasodás és fogínysorvadás

"Kérdésem az lenne hogy elöl , a két alsó fogamnál, lejjebb húzódott a fogínyem valamint 2 helyen kilyukadt, lehet ezzel valamit csinálni? mindent kipróbálok amit lehet, de sajnos nem használ semmi és én tehetetlen vagyok. Előre is köszönöm a válaszát."

A visszahúzódott fogíny hátterében nagyon nagyon sok tényező állhat. Egyrészt a kor előrehaladtával bizonyos mértékű íny tapadásveszteséggel mindannyiunknak kell számolni. Egyszerűbb esetben a fogak nyakára rakódó fogkövek ínygyulladást okoznak, emiatt a mélyben a csont pusztul, mely az íny visszahúzódását gyorsítja. Ha csak lokalizáltan egy egy fog mellett tapasztaljuk az íny visszahúzódását, annak hátterében akár harapási rendellenesség is lehet. Régi tömések, koronák széle mellett ugyancsak kialakulhat ínysorvadás, ezeket időnként ellenőriztetni, cserélni kell. Az ínysorvadás hátterében persze nem csak helyi, hanem általános egészségi állapottal kapcsolatos tényezők is szerepelhetnek. Immunológiai hátterű betegségek, de más szisztémás problémák is szerepet játszhatnak.
Az ínyvisszahúzódás kezeléséhez először az okot kell felderíteni, csak ezután lehet a kezelést elkezdeni, mint minden egyéb betegségnél is. Az első és legfontosabb feladat a szájhigiénia megteremtése és folyamatos fenntartása, ezzel megakadályozható vagy lassítható az ínyvisszahúzódás. Fogorvoshoz mindenképp érdemes elmenni, akinek sokkal professzionálisabb eszközei vannak a fogak tisztítására, mint az otthon általában használt fogkefe. Ezekkel olyan területeket is elér, melyeket magunknak nem sikerül, illetve olyan simává polírozott felszíneket hoz létre, ahol a bacik, majd a fogkövek megtapadásának esélye jóval kisebb.

A fogszuvasodás kezelése valamivel egyszerűbb feladat. A szuvas részeket el kell távolítani, ha nagyon az íny közelében, akár az íny alá beterjedve található, ez akkor is lehetséges. Az eltávolított foganyag helyére a mélyebb területekre a fogorvos alábélelő vagy gyógyszeres anyagokat helyez, majd erre a felületre építi fel az esztétikus tömést, mely színében és formájában az eredeti fogfelszínhez tökéletesen hasonlítható.
Fogszuvasodás esetén is érdemes minél hamarabb fogorvoshoz fordulni, mivel a szuvasodás folyamatosan egyre mélyebb területeket ér el a fogban, mely végül gyökérkezeléshez, roszabb esetben akár fogeltávolításhoz is vezethez, míg az időben elvégzett fogtöméssel ezek megelőzhetőek.

4 megjegyzés:

  1. hét ez mind nagyonjo a fentieket olvasva akár mindenembernek csodálatos foga lehetne!!! ha tisztelet akivételnek !most vagyok 50 kb 10ével ezelöt apestlörinci sztkban kértem a fogorvost hoza rendbe fogaim!elutasitotcsak igy ö nemválalja enyifelül teljes müfogamvan ami szép alul 8fog amicsunya surplhazom én bármiféle drága szerel!joboldalt 3 fognál szemel láthatoan lentvan az in.csunyanagyon nagyon szeretnék szépfogat de ha nincs pénzed nincs léted hováletek azembertsegitö megmentjük a fogod gyerekkoriönzetlen fogorvosok.füzi.jozsefne edina. jolene egészsségesén nevetni nem takarni a szám a kezemel!!!!!!köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Sajnos, ez van a mai vilagban, ha nincs penzed,nemlehetsz boldog sem. ha beteg vagy,nincs penzed gyogyszerre, nemgyogyulhatsz meg, szoval!!! bocsanat a kifejezeser, !! Szar, vilagban elunk.!!!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Dr. nő !

    A kérdésem a következő lenne : jobb alsó 6-os fogam eléggé agyontömött állapotban van /10éve cseréltek benne tömést / az orvosom azt mondta ,szuvasodást lát rajta ,jó lenne megcsinálni .Sem érzékenység sem fájdalom nincs /nem is ezzel a foggal mentem hozzá /,de azt mondja ,ha kifúrja akkor gykérkezelni is kell.Viszont ha nem bántjuk,bármikor letörhet és akkor nagyobb baj lesz.A 6-s fog mennyi gyökérből áll illetve azokat jól lehet-e gy. kezelni,mert félek attól ,hogy a kezelés után érzékeny lesz a fogam. Balogh Tamás

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Balogh Tamás,

      Az alsó 6-os fogak két gyökerűek, ezekben többnyire 3 esetenként 4 gyökércsatorna található. Nincs egyértelmű válasz, hogy jól vagy rosszul gyökérkezelhető e az alsó 6-os, ez teljesen egyéni. Van akinek tág, egyenes szépen feltárható csatorna rendszere van, van akinek elágazó, rosszul kezelhető. Ha az orvos gyökérkezelést javasol, annak az lehet az oka, hogy a régi tömése melletti szuvasodást nagynak, mélynek látja, illetve az agyontömött fog védelme érdekében esetleg a gyökérkezelés után koronát javasol, hogy a letörést elkerülje. Természetesen minden kezelésnek van kockázata, ugyanúgy mint a kezelés nélkül hagyásnak, a döntést általában megkönnyíti, ha bízik orvosában és átbeszéli vele még egyszer a lehetőségeket és a kockázatokat.

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés