Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. január 26., kedd

Foghúzás helyett, vagy ha kell, fájdalommentesen

"Nekem van egy olyan problémám, hogy van két front fogam bal 2-es és jobb 3 as. Sajnos letört be volt gyúlladva és egyszerûen letört....Az a kérdésem, hogy szeretném kihúzatni....de mivel nem nagyon van a fogból, nem tudom hogyan lehetne azt kihúzni?Milyen egy mûtét?Altatásban végeznek-e fog eltávolítást?Nagyon félek a fogászati kezelésektõl, és szeretnék egy kiméletes megoldást a számomra.Én egy olyan fogorvost keresek aki tûrelmes, és fájdalommentesen végezné el a beavatkozást.Elnézést a sok buta kérdésért, de remélem megérti ha azember fél...."

Amennyiben egy fog nagyon gyulladt és letört még akkor sem biztos, hogy a fogeltávolítás a legelső amit a fogorvos javasol. A foghúzás a legutolsó amihez az orvos nyúl, ha már valóban nincs több lehetőség a fog megmentésére. Foghúzás helyett, amennyiben a fog állapota ezt megengedi, egy röntgenfelvétel alapján ellenőrizhető, hogy van e lehetőség gyökérkezelésre, a fog felépítésére és esztétikus koronával való ellátására, mellyel az eredeti állapot szépen helyreállítható. Mielött egy biztos foghúzásba beletörődne és belekezdene, kérje ki egy személyes állapotfelmérés alkalmával fogorvos kolléga szakvéleményét.

Ha valóban nincs más megoldás és tényleg el kell a fogat távolítani, a letört foggyökér bizonyos esetekben egyszerűbben, néha feltárással távolítható el, ez egy rutineljárás a fogorvosi rendelőben. Komolyabb műtétre fogeltávolítás során inkább az őrlőfogak eltávolításánál kell számítani, a metszőfogak eltávolítása nagyobbrészt egyszerűbb feladat, még akkor is ha a fog koronai része letört, ilyenkor ugyanis speciális eszközök állnak a fogorvos vagy szájsebész rendelkezésére, hogy a betört foggyökeret egyszerűen eltávolítsa.

Ha komoly gyulladás van, a fogorvos sok esetben még a fogeltávolítás elött gyulladáscsökkentőt esetleg antibiotikumot ír fel, amely a foghúzás idejére csökkenti vagy megszünteti a gyulladást. Ez a komolyabb fertőzés kialakulásának megelőzése illetve a fájdalommentes műtét érdekében történik.
Gyulladásmentes esetben a mai modern érzéstelenítő anyagok és eszközök segítségével a foghúzás tökéletesen fájdalommentesen elvégezhető.

Az altatás egyik nagyon jó alternatívája, ha sikerül olyan fogorvost találnia, akivel megfelelő bizalmi kapcsolatot tud kialakítani, így vele könnyen „átvészeli” a nehezebb helyzeteket, ezeken ugyanis az én tapasztalatom szerint elsősorban a bizalom segít, nem az altatás. Az így elvégzett kezelések értékesebbek lesznek az Ön számára is, ezzel nem csak a fogainak, hanem a lelkének, lelki tartásának is sokat segít.
Bizonyos esetekben (súlyos szorongás, pszichés betegségek, nehezen kezelhető páciensek) valóban van lehetőség néhány fogászati rendelőben az altatásos kezelésre, ha emellett dönt érdemes a neten körülnézni, biztosan fog találni olyan fogorvosi rendelőt, ahol készségesen segíteni fognak Önnek.

2 megjegyzés:

  1. szeretném kihuzatni jobb oldalon a legutolso fogam mert nem tudom összecsukni miatta a szám szabályosan csak elcsusztatva és kényelmetlen az arcom ettöl torz a fog egészséges évekkel ezelött ugy voltam vele h ez változik de nem .mit tegyek?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen,

    A kóros okklúzió (fogsor záródás) kezelése nem elsősorban a fog eltávolítása, főleg,ha ez a fog egyébként teljesen egészséges. Létezik becsiszolás, harapásemelés, stb.
    A terápia előtt először azt kell megállapítani, hogy a kóros fogsor záródás mitől alakult ki és ha ez megvan, akkor lehet megtalálni a kezelés legjobb módját. Talán ne rögtön fogeltávolítást kérjen, inkább nézzék végig, mitől alakult ki a panasz és ennek megfelelően kezeljék.
    Üdvözlettel,
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés