Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. március 24., szerda

Foghúzás után, foghiány pótlása - mivel?

"Jobb oldalon a 4. felső fogam letört. Kívülről szinte nincs is fogam, csak belül. Kb. 4 éve volt gyökérkezelve, a törés után pedig másnap a tömés is kiesett. Voltam a fogorvosnál, és a röntgen cisztát mutatott ki. A fogamat tehát biztos ki kell húzni. Az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségem van, hogyan lehetne újra fogam? Nagyon idegesít, és már bele vagyok betegedve az egészbe! Félek a koronától, mert sok helyen azt olvastam róla, hogy tönkreteszi a mellette lévő fogakat is, amit semmiképpen sem szeretnék! (Igaz ez? Ha koronát tesznek fel, akkor mind a 2 fogamat lecsiszolják majd?) Mennyi ideig bírná így a fogam, mármint a koronával? Hallottam ugyanakkor az implantátumról is..."

Egy fogat valóban több módon lehet pótolni. Amennyiben a foghiány melletti fogak teljesen épek, úgy az implantátum megfelelő megoldás lehet. Az implantátumhoz nem kell a hiányt határoló fogakat lecsiszolni – igaz, ez egy csontműtét, ezt viszont figyelembe kell venni. Amennyiben nem szeretné, hogy a hiányt határoló fogakhoz nyúljanak, úgy ez a legjobb megoldás. Fontos azonban a tervezés, megfelelő mennyiségű és minőségű csontállománynak rendelkezésre kell állnia. Az implantológiai műtét tervezéséhez 3 dimenziós CT felvétel mindenképp ajánlott.

Vannak olyan páciensek, akik a csontműtétet nem szeretnék vállalni, így a hídnak nevezett fogpótlás mellett döntenek. A híd lényege, hogy áthidalja a foghiány területét. Pótolja a hiányzó fogat, a levegőben azonban nem lóghat, ezért a foghiány elötti és mögötti foghoz kell kapcsolódnia. E kapcsolatnak ráadásul elegendően erősnek kell lennie ahhoz, hogy a kihúzott fog helyén történő rágóerőt – mely nem csekély – elbírja.

Ez az erős rögzülés hagyományosan a koronákkal érhető el – mint Ön is írja a hiány elötti és mögötti fogat elő kell készíteni koronához. A koronához való előkészítés több módon is történhet, érdemes a jóval precízebb fogorvosi és fogtechnikusi módszert, a vállas előkészítési technikát választani, ezzel precízen jól záró korona készíthető és az ínyvédelem is megvalósítható.

Amennyiben a foghiány 1 cm-nél rövidebb és a foghiányt határoló fogakban tömés található, ez megfelelő szituáció lehet a csiszolás nélküli fogpótlás elkészítésére. Ez ugyan gyengébb rögzítést tesz lehetővé így életideje rövidebb, mint a klasszikus, koronákkal rögzített hídnak, azonban lényegében ép foganyag elvesztése nélkül fémmentes, esztétikus fogpótláshoz jut.

4 megjegyzés:

  1. Kedves fogorvos,
    Nekem borzalmasan sok problemam van a fogaimmal gyerekkorom ota. Rendszersen jarok fogorvoshoz, viszont most kulfoldon vagyok es nem tudok mit kezdeni a jelenlegi problemammal. Rengetegszer voltak mar gennyesek a fogaim,14 mufogam van ideg mar szinte sehol nincs, lassan mar meg kene kapnom a fogorvosi diplomat annyit jartam. Szoval jelen pillanatban a bal felso sor vegen 4 mufogam van, es begennyesedett az innyem, de valami borzalmasan furcsa modon mert a szajpadlasomon turemkedett ki, es nem csak, kivul az innyemen is es mirigyek a mandulam korul is be vannak gyulladva. Ketszer kezdtem el antibiotikummal kezelni, 500mg-ossal. Mostmar nem tudom mi tevo legyek mert nem mult el.
    Elore is koszonom

    VálaszTörlés
  2. Kedves Névtelen, én egyet tudok javasolni, mihamarabb forduljon mihamarabb ismét fogorvoshoz!

    Az antibiotikum hatásosságát nem a "mg" határozza meg, hanem hogy milyen spektrumban hat, és hogy az a baktérium, amelyre szedik, érzékeny e épp arra az antibiotikumra vagy sem. Amennyiben a fertőzését olyan kórokozó okozza, mire ez az antibiotikum nem hat, semmi nem fog történni, azon kívül, hogy a bélrendszerét átkezeli egy jó adag antibiotikummal, mely annak egyáltalán nem tesz jót.

    Amennyiben mégis valamely fog okozza a gyulladást, előbb azt kellene ellátni, az antibiotikum önmagában nem lesz elég, hiszen az ebben az esetben csak tüneti kezelés és nem oki terápia.

    Még egyszer hangsúlyozom, forduljon mihamarabb fogorvoshoz,

    Üdvözlettel,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  3. Kedves fogorvos van egy rossz fogam és nagyon fáj annyira hogy északa sem birok aludni tőlle . Ittvannak az ünnepek és nincs fogórvos , mára meg bedagadt óldalt meg egy kicsit elöl is ilyen kicsi csomók vannak az inyemnél de nem fáj de a csomó agaszt egyre nagyobb és elöl is bedagadt a szám mit csináljak vele???,Előre is köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó!

      Jövő héten megint Ünnepek jönnek. Ha lehet, mielőbb forduljon fogorvoshoz, ne várja meg a következő ünnepi blokkot tüneteivel.

      A feldagadt íny alatt gennyes gyulladás rejtőzhet, ezt mielőbb kezelni kellene, akkor is ha most épp nem fáj. Egy ilyen gyulladás krónikussá válhat, vagy később belobbanhat, és számos szövődményt is kialakíthat.

      Ha nagyon nagy a gond, egyébként ünnepek alatt is vannak fogászati ügyeletek, bár normál rendelési időben szerintem sokkal jobb meglátogatni egy fogászatot, több az idő a kezelésekre és több lehetőség van az orvosok kezében a gyógyításra mint egy zsúfolt ügyeleti napon.

      Mielőbbi gyógyulást kívánok!
      dr. Pattogató Rita

      Törlés