Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. március 27., szombat

Gennyes pukli a fogínyen

"Tavaly kihúzták az egyik fogam de a napokban az innyemen meg jelent egy fehér pukli.kicsit fáj.Máskor is volt már ilyen kifakadt belőle a genny pár napig vérzett de el múlt. Mit tegyek?"

Elsősorban azt javaslom, forduljon fogorvoshoz!

A korrekt diagnózishoz szájvizsgálat és valószínűleg röntgenfelvétel is kell. Az ínyen megjelenő kis pukli, melyből néha genny ürül lehetséges, hogy egy fistula nyílás. Ez egy kis csatorna nyílást jelent, amely egy mélyebben levő gyulladásos terület felől a váladékot a szájüreg felé kivezeti.

Lehet, hogy a kihúzott fog helyével van összefüggésben, azonban az is lehet, hogy egy másik foghoz tartozik. Sokszor előfordul, hogy a fistulanyílás és az azt okozó gyulladásos terület között egy vagy két fognyi hely is van. Röntgenfelvétel segítségével gyorsan ellenőrizhető, hogy a nyílás pontosan mihez tartozik.

A fistula nyílás leggyakrabban akkor alakul ki, ha egy fog elhal és a gyökércsatornán át a gyökércsúcs körüli csont befertőződik. Így a csúcs körül kis gyulladásos góc alakul ki. Amennyiben ez gennyet tartalmaz, az utat keres magának valamerre. Ha a fogon keresztül nem talál utat, a csonton keresztül tör előre az íny felé, így a felgyülemlett váladék le tud vezetődni, nem okoz feszültséget és fájdalmat.

A kezelés során az elhalt fogat a fogorvos feltárja, a gyökércsatornákat kitisztítja. A gennyesedés a gyökércsúcs végén így megszűnik, majd a kis csatorna a fog gyógyulásával egyidejüleg önmagától eltűnik. Ha a fogat sikerül tökéletesen kifertőtleníteni és panaszmentes – a fogat lehet gyökértömni, majd végleges töméssel ellátni.

45 megjegyzés:

  1. Ez szörnyű,nekem is sajnos ilyenben van részem és az orvos szerint halálhoz is vezethez ha feldagad az arcom és nem kezeltetem időben.

    VálaszTörlés
  2. Én kihúzattam az ilyen gennyes gyökerű fogakat, mivel többsör begyulladtak és a hajam hullott, a fejem fájt, ekcémám volt....mondtam a fogorvosnak, ne mentegesse, mert az egészségem rá megy!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Névtelen,

    Való igaz, sokszor van olyan gennyes gyulladás a foggyökér csúcsán, hogy a megfelelő terápia a további, következményes betegségek (hajhullás, bőrbetegségek, gócbetegségek) elkerülése érdekében egyedül a fogeltávolítás!
    A fogorvos a vizsgálat és a röntgenfelvétel alapján javaslatot tud tenni, hogy milyen siker várható a gyökérkezeléstől. Mindig mérlegelni kell a várható kockázatokat és a fog elvesztésével járó következményeket. A felvázolt javaslat ismeretében természetesen a Páciens dönti el, hogy melyik utat választja.

    VálaszTörlés
  4. Az ínyemen van egy göm ami genyezik nekem. De ahol mindig megjelenik ott nem volt kihúzva a fogam. Félek elmenni fogorvoshoz. Nem lehetne valamilyen házi technikát először kipróbálni és uttánna fordulni a fogorvoshoz? Várom mielőbbi válaszát!

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gabica,

    A gennyes göbbel mindenképp forduljon fogorvoshoz. Teljesen felesleges várni, házi praktikákkal próbálkozni, a panasz nem fog elmúlni. A göb valamelyik elhalt fogához tartozik és ezt kezelni kell. Vagy gyökérkezeléssel, vagy rosszabb esetben fogeltávolítással. Mindkettőhöz fogorvos kell, minél hamarabb elmegy, annál hamarabb túl lesz rajta, ne halogassa.
    Mielőbbi gyógyulást kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  6. Kedves Doktornő!
    Érdeklődnék, hogy ön milyen újabb fajta gyökérkezelési eljárásokat ismer?
    A régi gyökértisztításos, barbár, injekciós dolgokkal már le lehetne számolni és akkor sokkal több ember menne el az orvosokhoz, ami mind a páciensek, mind az orvosok, mind pedig az egész társadalomra nézve előnyös lenne.
    Üdvözlettel: Egy olvasó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      A gyökércsatornák mechanikai feltárására mindenképp szükség van, ebben az ügyben a varázsceruzát még nem találták fel.

      Sajnálom, ha Önnek kellemetlen, nehéz tapasztalatai vannak gyökérkezelős ügyekben, de a helyzet az, hogy az injekciót tökéletesen fájdalommentesen be lehet adni és ezzel, illetve egy ügyes orvos kezében megfelelő eszközökkel a gyökérkezelés már nem rémtörténet - egyébként megfelelő hozzáállás mellett régen sem volt az.

      A gyökércsatornák feltárására és mechanikus tisztítására kiváló gépi tágítók és digitális bemérők léteznek, melyek precízebben és gyorsabban dolgoznak, mint a régi reszelős módszer. A fertőtlenítésre lézeres megoldás választható, mely nagyobb hatásfokú.

      Minden jót kívánok,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  7. Üdvözlöm Doktor nő!
    Érdeklődnék, hogy önt fel lehet-e keresni mint páciens? Szeretnék egy elérhetőséget kérni, ha ez lehetséges.Megtisztelő válaszát előre is köszönöm L.Róbert

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Róbert,

      Jelenleg nem praktizálok, pár hónapos kisbabáimmal (ikrek :) egy jó ideig itthon vagyok.

      Rendelőmben, a Budapest Dental Fogászaton munkatársaim, tanítványaim szívesen fogadják Önt, ajánlom figyelmébe a csapatot:
      www.budapestdental.hu

      Minden jót kívánok,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  8. Kedves doktornö. 3 éves kislányom 1 éves korában egy eséssel megütötte az elsö fogát kitört egy picike és lett a foginyére egy genny zacskó.El vittem a fogorvoshoz és azt mondta nem lehet csinálni semmit helyre fog jönni, helyre is jött de azóta volt rá még esett hogy megütte és mindig genny zacskó lessz rá. A fogán is láttszik egy kicsit szürke színü én aggodóm nehogy valami rossz felé alakuljon. Szeretném az ön véleményét is tudni köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anyuka!

      Látatlanban sajnos nem tudok segíteni, ilyen esetben ötletelni sem szerencsés. Javaslom, vigye el kislányát gyermekfogorvos specialistához, aki biztosat tud mondani az ügyben.

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  9. Tisztelt Doktornő!

    Sajnos nekem is ez a panaszom, hogy gennyes csomó alakult ki az ínyemen és az egész arcom felduzzadt tőle. Voltam ma orvosnál, ahol elkezdték a gyökérkezelés. Arra lennék kíváncsi, hogy antibiotikum nélkül is elmúlhat a gyulladás? Mert csak azt mondta a doktornő, hogy jegeljem az arcom.
    Vagy esetleg mivel segíthetek rá, hogy hamarabb elmúljon?
    Előre is köszönöm válaszát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Érdeklődő,

      Amennyiben a gyökérkezelés sikeres, a gyulladás le fog húzódni antibiotikum nélkül is. A lényeg, hogy a gyökércsatornából a baktériumokat eltávolítsuk, fertőtlenítsük, ebben az esetben a gyökércsúcsot körülvevő szövetek meggyógyulnak.

      A legtöbbet a fogorvos tehet a gyökérkezeléssel (gyógyszeres lezárások, lézeres vagy ózonos fertőtlenítés), emellett minden gyulladás esetén érdemes több C vitamint fogyasztani, homeopátiás szerek közül pedig az Arnica C30 szedése szokott segíteni. Fontos szer lehet még a Hepar sulphuris, de itt a potenciát homeopata orvosnak kell megállapítania az aktuális állapot függvényében.

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  10. Tisztelt Doktornő!

    Azzal a panasszal fordulok önhöz,hogy már 5hete kihúzta a fogorvosom 2 db egymás mellett lévő felső fogam,s már 1,5 hete az egyik fogamnak a helyén van,mintha gennyzacskó lenne,nem akarom piszkálni de ha megnyomom egy picit,jön belőle fehér genny,aztán pedig vér.Már régebben is volt ilyen csak az ínyemen.Amikor rossz volt a fogam de ,elmúlt.Most épp járok rendszeresen fogászatra,mert szeretném minden fogam megcsináltatni rendbetenni.A múlt heti alkalommal mondtam a doktoromnak hogy mit véltem felfedezni a fogam helyén lévő nyílásban.De mondta hogy nem lát semmit,fertőzést vagy ilyesmit mondott.Pedig az ott van s valami nincs rendben azt hiszem ,s engem zavar nagyon hogy most ez így fog begyógyúlni.?Gondolttam csinál majd egy röntgen felvételt hogy mégis megnézze hátha jobban lát majd valamit,nem csinált.De hát nem én vagyok az orvos nem mondhatom meg neki hogy mit csináljon....Előre is köszönöm a válaszát hogy ön mit gondol erről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,
      a foghúzás utáni fogágy gyulladás megállapításához nem feltétlenül szükséges röntgenfelvétel, ez szájvizsgálattal megállapítható.
      A foghúzás helyén először fehéres nyálkahártya szerű bevonat keletkezik, mely nem genny, majd a mélyben elkezdődik a csontosodás.
      Amennyiben genny van, akkor a foghely gyulladt, duzzadt és igen fájdalmas is.
      Amennyiben Ön bizonytalan, érdemes felkeresnie szájsebészeti klinikát, itt biztosan megnyugtatóan fognak nyilatkozni, ha nincs semmi gond akkor arról, ha pedig gyulladás van, akkor azt kezelni fogják. Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  11. Kedves Doktor nő!

    Nekem is van egy puklim az egyik fogam felett, azonban ez a fog már 3 éve gyökérkezelt. Eddig semmi panaszom nem volt vele. Mi lehet a probléma?

    Köszönettel: Andrea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea,
      Amennyiben a gyökérkezelt fog belsejében baktériumok vannak, azok előbb utóbb okozhatnak gennyes elváltozást a fog gyökér csúcsán. A genny a csonton keresztül utat találhat a fog csúcsánál az ínyen, így kifele ürül. Emiatt fájdalom, feszülés nincs, viszont a mélyben a csont pusztulhat. Mielőbb érdemes megnézetnie a fogát fogorvossal, aki röntgen alapján el tudja majd dönteni, hogy mi a helyez kezelési mód. Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  12. Tisztelt Doktornő!
    Nekem is az a panaszom, mint sok előttem szólónak, az az kb 2-3 hete gennyes pukli lett az ínyemen, egy gyökér kezelt fogam felett. (bár nem is tudom mondható e gyökérkezelésnek)..történt ugyanis, hogy tavaly hideg hatására egyre érzékenyebb lett a fent említett fogam, és mivel már ismerem a szervezetemet,(be szoktak "robbanni" a fogaim) elmentem egy fogorvoshoz (előtte még nem voltam ennél az orvosnál) Mondtam mi a panaszom, valamivel átitatott vattával ellenőrizte a fogamat (hozzá érintette, hatására fájt) így mondta hogy gyökér kezelni kell. Akkor megnyitotta átpucolta, és a következő alkalommal, azt hiszem 2 nap múlva be is tömte. (gyökértömés, fedő tömés) utána napokig nagyon érzékeny volt, fel is hívtam az orvost, aki azt mondta vegyek be fájdalom csillapítót.(eléggé lekezelően, mintha hisztis páciens lennék, pedig nem vagyok :) ) Szedtem is napokig, jobb is lett, de időről időre elő jött a feszítés és a lüktetés. Mégvalami: azt mondta nagyon összeérnek a fogaim, alsó-felső, így lecsiszolta a fogat amit "csinált" jóval kissebb mint a mellette lévők...elég fura.. most ott tartok, ahol...az elején leírtam. Hétfőre van időpontom fogorvoshoz. Egy másikhoz. Csak kíváncsi lennék az Ön véleményére, a dologról, így látatlanban is. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Annamária

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Annamária,
      Látatlanban nem tudok sokat segíteni, amennyiben a panaszai fennállnak, ezt mindenképp ki kell vizsgálni, és a kezelést olyan módon folytatni, hogy a fájdalom és egyéb panaszok megszűnjenek, illetve, röntgenvizsgálattal a fog negatív leletnek bizonyuljon.

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  13. Kedves Doktornő,
    9 és fél éves fiam jobb felső 4-es foga (tejfog) szuvas. Kb. három hete látta utoljára fogorvos a fogat (előtte a gyerek panaszkodott, hogy fáj a foga) és mivel a röntgen szerint kb. fél éven belül ki kellene hogy essen, ezért csak ecsetelést kapott. (A fog még nem mozog.)
    Egy hete azonban a gyerek ínyén gennyes pukli jelent meg, ami ma estére ki is fakadt. Igyekszem tisztán tartani a sebet, de nem tudom, hogy mit tegyek. Mennyire veszélyes ez az új fogra? Mi a jobb, ha várunk hogy magától kiesik a szuvas tejfog vagy ha kihúzatjuk?
    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Érdeklődő,

      Látatlanban felelőtlenség lenne arra vonatkozóan igen/nem állítást tenni, hogy ki kell e húzni a fogat vagy sem. Ehhez mindenképpen szájvizsgálat szükséges, a legkompetensebbek e témában a gyermekfogorvosok, illetve fogszabályozó orvosok. 9-10 éves kor között váltanak a tej 4es fogak, tehát a gyermek időben van arra, hogy ezt a fogat elveszítse. Egy foghúzás eldöntéséhez azonban látni kell a többi fog állapotát a fogváltás mennyire halad ütem szerint esetleg késik vagy korábban van. Van e fogtorlódás, kell e számítani arra, hogy a foghúzással keletkezett rés helyét a mellette levő fogak gyorsan elfoglalják, mielőtt a maradó 4-es elfoglalhatja a helyét. E sok egyéni szempont figyelembe vételével dönthető csak el a foghúzás.
      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  14. Kedves Doktornő!

    13 éves fiú vagyok.András.12 éves koromban 3 fogamon lyuk keletkezett elmentem egy fogorvoshoz aki betömte mind a 3 at.Néhány hónap múlva kiesett egy tömés elmentem egy másik fogorvoshoz aki kezelni kezdte azt a lyukat,és egy újonnan keletkezett lyukat.Majd otthon nagyon kezdett mozogni és fájni egy másik régi töméses fogam.(az első kiesett tömés az első zápfog és az új lyuk az első előzápfog a jobb oldalon alúl).Egyik nap már annyira fájt a töméses fog hogy kivettem.Megjegyzem ez is első zápfog csak a baloldalon és szintén alul.Elmentem újra a fogorvoshoz aki azt állapította meg hogy kihalt az ideg gyökérkezelésbe kezdett.Május tájékán.Sajnos egy eset miatt nem tudtam visszamenni.Mostanra megmutatkozott a baloldalon is az első előzápfog lyuk is.Mai napra az arcom feldagadt és ilyen gennyes puklit észleltem.A fogorvosom két nap múlva fogad és azt tanácsolta,hogy antibiotikumot szedjek.Közben a zápfog amiben kihalt az ideg annyira fájt hogy a gyökérkezeleséses tömést is eltüntettem.Azt akarom kérdezni,hogy ez a zápfog lehet a bűnös és mit ajánl milyen fájdalomcsillapítási módszerek vannak az elviselhetetlen fájdalom leküzdésére köszönöm előre is?És ez a dolog tényleg lehet halálos???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves András,

      13 éves egészséges fiúnak nem kell egy gyökérkezelés kapcsán haláltól rettegnie, ez túlzó aggodalom az ilyen gondolatok feleslegesek, ártalmasak és energiát szívnak el az embertől. A fájdalom akkor fog enyhülni, ha a fogorvos végre kezelheti a fogat, ilyen esetben a házi praktikák, fájdalomcsillapító szerek csak ideig óráig hatnak de a probléma valódi okát nem oldják meg. Forduljon mihamarabb fogorvoshoz!
      üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  15. Tisztelt Doktornő !

    Egy hete duzzadt gyulladt a fogínyem.Elő fordult már hasonló egy két alkalommal de napokon belül megszűnt.
    A mostani eltér a többitől mert az alsó fogsoromon belül kezdődött és egy hét alatt már a fogsor külsején is gyulladt duzzadt a fogíny.Úgy döntöttem ,hogy ideje megnézetni egy orvossal.Az orvos egyből röntgen felvételt csinált a fogamról és azt mondta ,hogy csont elhalást lát a felvételen.Nos az orvosom injekciózott és csinált egy vágást az ínyemen ,hogy lássa van e genny a duzzanatban.Azt mondta nagyon kevés gennyes váladék volt benne.Felírt egy " Klion " nevű gyógyszert amit most szednem kell 4 napig.Az a gondom ,hogy sok választ nem kaptam az orvostól.Azt mondta ,hogy valószínű mély gyulladásról van szó és ,hogy pár nap múlva menjek vissza és akkor megnézi ,hogy használt e a gyógyszer.Ha nem akkor szájsebészet.Azt szeretném kérdezni ,hogy mennyire kell megijednem illetve félnem ettől a dologtól.Elég ijesztő azt hallani az orvostól ,hogy " csontelhalás ".

    Válaszát előre is köszönöm !

    Tisztelettel : Sz.Szilárd

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szilárd,

      A leírtak alapján valószínűleg kiterjed fogágygyulladásról van szó. A gyulladt területen a csont sajnos lebomlik, így a fog tartószövetei is, mely hosszú távon a fogak elvesztéséhez vezet. A Klion, egy antibiotikum szerű gyógyszer, mely a gyulladást okozó baktériumtörzsek jó ellenszere. Ez egészen biztosan segíteni fog, de a problémát nem tudja megoldani, csak ideiglenesen kezeli.
      A fogágyat a Klion kúra után professzionálisan kezelni kell, ezeket parodontológiai kezeléseknek nevezzük. Első szinten nagyon alapos fogkőleszedést, majd a tasakok kezelését, kürettálást, lézerezést és egyéb antimikrobiális terápiákat jelent. Ez egy több lépcsős kezelés sorozat, melynek célja a gyulladás megszüntetésén túl a kiváltó okok megszüntetése, a tökéletes higiénia helyreállítása és lehetőségek szerint a fogak stabilizálása, megtartása.
      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  16. Kedves Doktornő,
    Elkezdet kijönni a bölcsességfogam és ettől megdagadt az ínyem meg elkezdett gennyezni azt szeretném megtudni mit kel ilyenkor tenni.
    Válaszát előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó, Otthoni ápolás során érdemes fertőtlenítő szájvizet használni, pl. Curasept oldat, mely a fertőzést ezáltal a gyulladást csökkenti. Segíthet még a terület alapos mosása, masszírozása. Fogorvoshoz fordulni mindenképp érdemes, aki meg tudja vizsgálni, hogy szükség van e valamilyen beavatkozásra vagy sem. Fokozatok:
      1.nem kell fogorvosi segítség, csak a a szájvíz és rendszeres fogíny masszírozás, mert a fognak megfelelő helye van ahhoz, hogy szépen kibújjon.
      2. a fogorvosnak fel kell kicsit szabadítani az ínyt, de további teendő nincs
      3. a fog helyzete nem teszi lehetővé, hogy normálisan előbújjon, így a gyulladás csökkentése után fogeltávolítás jön szóba.
      A megfelelő diganózist és terápiát a fogorvos szájvizsgálattal és panoráma röntgenfelvétellel tudja megállapítani.

      Törlés
    2. Kedves Doktornő, hasonló problémám volt, mint amire a választ adta, 3 napja voltam fogorvosnál, aki levágta a begyulladt ínyt a bölcsességfogamról. Azóta fájdalomcsillapítót szedek, mert nagyon fáj a helye, de ami igazán aggaszt, hogy még mindig érzem a genny jellegzetes szagát és a rossz szájízt, és mintha látnék is valami fehér gennyet az ínyemnél (nem tévesztettem össze a kifehéredett gyógyuló fogínnyel, az is van). A kérdésem, hogy ez három nap után még normális-e vagy menjek vissza az orvoshoz. Köszönöm szépen a válaszát!
      Üdvözlettel,
      Zsuzsa

      Törlés
    3. Kedves Zsuzsa, én ezt így látatlanban nem tudom megmondani, bár már remélem azóta minden rendbejött, ha lehet, menjen vissza, az a biztos!
      Mielőbbi gyógyulást kívánok, dr.Pattogató Rita

      Törlés
  17. Kedves doktorno! Anyukamnak tavaly nyaron tettek par mufogat, es most valoszinu,hogy begennyesedett alatta. Nagyon feldagadt a jobb arca, es feszito fajdalmat erez. Antibiotikumot szed a genny miatt. Szeretnem megtudni, mit kell ilyenkor tenni. Elore koszonom a valaszat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      Irányítsa édesanyját mihamarabb fogorvoshoz! Lehet probléma a fogakkal, vagy a fogággyal is, ennek megállapításához röntgenfelvétel és személyes vizsgálat szükséges, sajnos távolról csak találgathatunk, nem visz előbbre.
      Mielőbbi gyógyulást kívánok az édesanyjának!

      Törlés
  18. Kedves Doktornő! 2 évvel ezelőtt volt 1 lyukas fogam és annak kapcsán kialakult a fog mellett egy duzzanat. Elmentem a fogorvoshoz aki megnézte és azt mondta ki kell húzni de még aznap hazaküldött. Párakötést javasolt amitől reggelre még jobban megduzzadt az ínyem és fájni kezdett. Másnap ki is húzta a gennyes pukli is eltűnt semmi gond nem volt tovább. Azóta még jobban figyelek a fogápolásra mégis lyuk keletkezett megint az egyik fogamon a fog még nem fáj viszont már megjelent mellette megint egy kis pukli ez nem olyan nagy mint az előző csak egy pici duzzanat mégis nagyon aggaszt, hogy nem e lesz belőle komolyabb baj. Nagyon aggasztó dolgokat olvastam az interneten, hogy agyvérzés és még egyéb súlyos következményei lehetnek egy ilyen fogínygyulladásnak ha nem kezeli időben. Nem tartózkodom otthon egyetemi tanulmányok miatt így csak 2 nap múlva tudom felkeresni a fogorvosomat, de nagyon félek hogy ezalatt a két nap alatt nem e lesz valami baj. Esetleg nincs valami gyulladáscsökkentő amit kiválthatnék vény nélkül is és addig azt szedhetném? Előre köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      A leírtak alapján lehet gond a fog belsejében vagy az ínnyel is. Ha a fog belsejében van a probléma - hasonlóan mint az előző alkalommal, akkor sajnos a gyulladáscsökkentők a fog belsejében nem hatnak, ehhez mindenképp fgorvosi segítség kell. Mindenképp javasolt, hogy továbbra is mossa a fogat és az ínyt, hogy legalább elzáródni ne tudjon a szuvas üreg, ha tényleg erről van szó. Ha a fogínnyel van a baj, akkor egy jó alapos fogmosás, fogíny masszírozással - nem baj, ha jobban vérzik, ne ijedjen meg, már sokat segít. Emellé fertőtlenítő öblögetőt is lehet haszánlni, ez is hat az ínyre.
      Mielőbb gyógyulást kívánok, dr. Pattogató Rita

      Törlés
    2. Jó alaposan átmostam a fogom meg a fogínyem is és hát tényleg nem kicsit kezdett el vérezni hanem alig akart elállni. De akkor ez teljesen normális? Gyulladáscsökkentőket nem szedhetek arra esetleg, hogy a gyulladás ne terjedjen át máshová? mert olvastam ilyet, hogy átterjedhet és ettől tartok..

      Törlés
    3. Kedves Olvasó,
      Az egészséges fogíny nem vérzik!!! Ha fogmosásra erősen elkezd vérezni, akkor a háttérben mindenképp ínygyulladás van.

      Hogy ez egy felszíni, könnyen kezelhető, általában fogkő irritáció miatt fellépő gyulladás, vagy mélyebben is van probléma, ezt látatlanban nem lehetséges megmondani, ehhez állapotfelmérés szükséges.

      A megoldás nem gyulladáscsökkentő keresése, hanem a valódi ok megoldása.

      A tüneteket ideiglenesen elfedheti egy gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő öblögető használata, azonban a valódi panasz ezzel nem oldódik meg, hiszen a gyulladás valódi oka ezzel nem szűnik meg létezni, a gyulladás és ezzel a vérzés kiújul, közben azonban a folyamat mélyebbre terjedhet.

      Ilyen esetben tehát javasolt a fogorvos mielőbbi felkeresése.

      Remélem segítettem, üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  19. Kedves Doktornő! Az előző olvasó vagyok ismét. A gyulladás csökkentőt esetleg akkor nem lehet szedni hogy a gyulladás ne terjedjen át más területre? Mert attól tartok a legjobban hogy átterjed valahova mert olvastam ilyesmit az interneten. Előre is köszönöm még egyszer a választ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Olvasó,

      Mint fent írtam, gyulladáscsökkentővel (pl. antibiotikum, fertőtlenítő szájöblögető) a probléma csak elodázásra kerül, egy ideig, a felszínen megoldja a problémát, de a valós okot nem orvosolja. A valós ok lehet, hogy a fogíny alatt fogkő gyűlik fel ami irritálja az ínyt. Lehet egyéb ok is, de ennek eldöntéséhez szájvizsgálat szükséges. Továbbra is azt javaslom, forduljon fogorvoshoz!
      Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  20. Kedves Doktornő! Több hónapja gyökérkezelik egy felső fogamat. Viszont legutóljára nyitva hagyták. Külföldre kellett jönnöm, és csak 1 hét múlva leszek újra Magyarországon. A fogam mellett kialakult egy duzzanat, ami miatt a fél arcom feldagadt. 3 napja szedek gyulladáscsökkentőt, de a duzzanat és a fájdalom nem múlik. Kérdésem, ki lehet még ilyen állapotban 6 napot bírnom, gyógyszerek mellett? Nem lesz komolyabb bajom? Kicsit aggódok. Üdvözlettel: Mariann

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mariann,
      Én nem tudok azonnal válaszolni, remélem azóta sikeresen rendbejött.

      A nyitva hagyott foggal mást nem érünk el, mint hogy a szájüregből a baktériumok szabadon bejutnak a gyökércsatornába és onnan a csontba.

      Ha egy fogat pár alkalom alatt nem lehet rendbetenni, akkor sok értelme nincs várni, ilyenkor a leggyakoribb, hogy oszlik a gyökércsatorna, vagy valamilyen egyéb anatómiai akadály van és a fogat képtelenség kitisztítani. Ha ilyet tapasztalunk, akkor ezt az idő nem fogja megoldani.

      Ha nagyon komoly duzzanat van, antibiotikum szükséges lehet és a ogat mielőbb ki kellene fertőtleníteni, és gyógyszerrel lezárni - ha van értelme, de ehhez alaposabb vizsgálat kell.
      Minden jót kívánok, üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  21. Kedves doktornő! Hátulról a 3. rágó fogammal már évek óta vannak gondok, elsőnek betömték, majd fél évre rá megint fájni kezdett, akkor gyökérkezelés. Utána még 2x volt gyökérkezelés majd újra betömték, nem is fáj, minden okénak tűnt, de tegnap véletlenül észrevettem egy duzzanatot az ínyem felett, tehát nem is látszik ha benézek a számba, az orrommal egyvonalban inkább csak kívülről tapintható ki és nyomásra érzékeny. Ez mi lehet? Kértem már idpotot fogorvoshoz, de eléggé aggódok, mert mikor legutóbb voltam nem tudták mgröntgenezni egy fogam mert nem tudtak valami vackot betuszkolni a számba akkor csak sima fúrás volt de az is nagyon fájt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sophie,

      Biztos válaszhoz röntgenfelvétel kellene, de a leírából gyanítom, hogy a gyökérkezelt fog gyökércsúcsán ismét gyulladás alakult ki, ez okozza a duzzanatot.

      Panorámaröntgennél nem kell a szájba tuszkolni semmit, ott ugyanis a film a szájon kívül van. Ha pedig digitális gyökércsatrna bemérés történik, nem feltétlenül kell kisröntgen - ahol viszont valóban be kell tenni a filmet a szájba.

      Tehát mindig van megoldás, ha nem a problémára, hanem a megoldásra fókuszálunk.

      Hogy mi a segítség? A röntgenkép alapján lehetne látni, hogy mekkor a gyulladás, milyen az előző gyökértömés, van e esély újból gyökérkezelésre vagy sem. Ha van esély, és Ön szán rá időt és energiát, akkor érdemes belevágni, hiszen a 6-os fog a legfontosabb rágófog.
      Ha nincs akkor viszont érdemes mihamarabb túlesni a fogeltávolításon, hiszen a gyökércsúsi gyulladás a csontot pusztítja, ami pedig a későbbi helyreállítás lehetőségeit szűkíti, pl. implantáció.

      Mielőbbi gyógyulást kívánok,

      üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  22. Tisztelt Doktornő!
    A jobb felső fogsoromon a szemfog utáni fogam fele tőből letört ,és féltem elmenni orvoshoz. Most emellett a fog mellett és a mögötte lévő két fog mellett a fogsor kilső oldalán egy elég méretes hólyag képződmény alakult ki 2 napja ,és az arcom úgy feldagadt ahogyan csak bírt a bal oldalon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sándor!
      Gondolom Ön és érzi, hogy ezekkel a tnetekkel sokáig nem várhat már, el kell menni fogorvoshoz. A kettétört, elhalt fog csupa fertőzés és genny. A fog feletti csontszövetet a genny pusztítja, a váladék utat tör magnak az arca felé - ez okozza a hólyagot. A gennyes gyulladás a csonthártyát is érinti, ez okozza az arca megdagadását. Ha tovább vár, a gyulladás a mély szövetek mentén tovább is terjedhet, komoly fertőzést okozva távol a fogától. Ne várjon hát tovább, segítsen magán!
      Mielőbbi gyógyulást kívánok, dr. Pattogató Rita

      Törlés
  23. Kedves Doktorno! Egy honappal ezelott a parom fogorvosnal volt fogtomesen.Az injekcio helyen az inyen kifejlodott neki egy nagy pukli,nem gennyes,nem valadekozik,fajdalom mentes,nyomasra erzekeny csak,viszonylag kemeny,(nem holyag jellegu)nem mozog...mi lehet ez? Koszonom,Natasa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Natasa!

      Bár alaposan megpróbálta leírni, ezt látni kellene, így sajnos nem tudom. Az injekciót az elmozgatható puha nyálkahártyába adjuk be, felső fogaknál magasan, ahol áthajlik a fogak feletti íny az orca belső felszínéhez, alul pedig egészen hátra az utolsó fog mögött az állkapocs felszálló szárának közepe táján. Az elváltozás ezen helyek valamelyikén van? Biztosak benne hogy ez az injekció helye?
      Minden esetre a legmegnyugtatóbb az lenne, ha elmennének ahhoz a fogorvoshoz, akinél jártak, és ő személyesen megvizsgálhatná a férjét. Ha valóban az injekció következménye, akkor ez valószínűleg egy banális dolog lehet, de akkor is fontos hogy lássa szakember és megnyugtassa Önöket. Ha viszont mégis más, akkor jó lenne kideríteni, hogy mi is ez valójában?
      Minden jót kívánok, dr. Pattogató Rita

      Törlés