Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. május 18., kedd

Milyen implantátumot válasszak fogbeültetés esetén?

"Nyáron kislányom kifejelte bal felsõ 1-es fogam, melyrõl utóbb kiderült, hogy felszívódott a gyökere, ezért is esett ki valószínûleg az ütés hatására. Mivel állapotos voltam második gyermekemmel, ezért a kezelést nem lehetett megkezdeni, de mindenképpen implantátumot szeretnék, mivel nem szeretném lecsiszoltatni fogaimat. Kérdés, hogy milyen anyagok, technikák vannak, mert kezdek elveszni az információk között.
Természetesen, mivel egy elég fontos fogról van szó, esztétikus és hosszútávú megoldást keresek, amennyire ez lehetséges még normális árakon, bár amennyire látom ez naiv elképzelés.
Melyek a ma rendelkezésre álló lehetõ legszebb és legtermészetesebb anyagok? Mivel még fiatal vagyok, nem szeretném, ha egész életemben valami félmegoldást kelljen nézegetnem és persze használnom. elképesztõ árakat is hallok, melyekrõl azt beszélik, hogy a felépítmény anyaga okozza a nagy eltéréseket.
Kérem adjon tanácsot milyen típusú, anyagú megoldást válasszak?"

Az első fontos megérteni, hogy az implantátumos fogpótlás lényegében 3 részből áll:

1. Implantátum csavar – ez kerül a csontba

2. Implantátum felépítmény – ez az összekötő elem, már benyúlik a szjüregbe, alsó része az implantátum csavar belsejében rögzül

3. korona – ez kerül az implantátum felépítményre, ugyanolyan módon, ahogy egy igazi fogra kerül a korona

Az implantátum csavar anyaga – elsősorban titán, de vannak már cirkonium implantátumok is. Ez az anyag csak a csontban van, belőle a szájüregbe semmi nem látszódik ki, tehát itt a csontszínű (inkább márványszínű) cirkon csavarnak szerintem nincs jelentősége. Az ára nagyon magas, egyrészt a technológia miatt, másrészt mert elég új dolog, csak pár éve van a piacon, így nincs még elegendő tapasztalat az alkalmazásával kapcsolatban (szemben a titán csavarokkal, melyek már kipróbált, tapasztalt darabok).

A márkákról – több száz különféle implantátum márka van már a piacon, az árak rendkívül változatosak. Vannak silányabb anyagok és nagy nevű, kipróbált márkák. Az implantológus választja ki, hogy neki melyik a szimpatikus. Minden implantátum rendszerhez saját becsavaró tálcakészlet tarozik, melyet több millióért kell megvenni, általában az adott implantológus 2-3 különféle árkategóriájú rendszert vesz meg, melyeket a legjobbnak tartja. Nálunk például az egyik kategória a magyar DenTi, mely kiváló minőségű, kipróbált rendszer, de mégsem svéd, így az ára is kedvezőbb. A másik a Replace rendszere, ez a Brönemark cég implantátuma, mely elsőként jelent meg a fogászati implantátumaival a piacon, kiváló minőségű, megbízható, kipróbált jól ismert márka. Ugyancsak kiváló minőségű az Astra, Semados, Ankylos, Camlog stb. A döntés nem könnyű, talán az a legfontosabb, hogy az orvosában bízzon, aki a megfelelő márkát fogja javasolni Önnek.

Felépítmény: itt is van titán és cirkon. Ez az a rész ami az íny alól előbukkan, tehát ennek már fontos lehet, hogy milyen a színe. Fontos, hogy az íny visszahúzódásával vagy elvékonyodásával mire számíthatunk. Ha elegendően vastag a csont és az íny akkor a titán felépítménnyel is tökéletes esztétikájú pótlást lehet készíteni, számtalan példa van erre. Van azonban olyan szituáció, mikor megfelelőbb és biztosabb esztétikára lehet számítani cirkon felépítménnyel. Ennek ára jóval drágább mint a titáné és márkánként itt is van eltérés. A felépítmény egyébként később még cserélhető, ez csavarosan rögzül az implantátum csavarba, erre csavarozással, vagy ragasztásal rögzül végül a korona – ez márka függő.

Korona: esztétikában a világelső a Procera cég cirkonkoronája. Ennek ára nagyon magas, mivel a fogtechnikai elkészítésének is nagyon magas az ára, viszont kiváló minőségű és esztétikájú fogpótlás.

Választható olcsóbb cirkonkorona is, előfordul, hogy nem lehet a különbséget észrevenni, itt szerintem a legfontosabb, hogy milyen a fogtechnikus, illetve milyen az orvos-technikus kapcsolata. Megint az a fontos – ha bízik az orvosában, ő azt a koronatípust fogja javasolni, amelyik Önnek a legmegfelelőbb.

Ha felépítménynek nem cirkont, hanem hagyományos titánt választ, akkor felesleges cirkonkoronát választani, ebben az esetben hagyományos fémkerámia korona megfelelő, ez esztétikai szempontból elmarad a cirkon kerámia koronáktól.

A fogbeültetés lépéseiről itt talál több információt.

Proceráról, Nobel biocare márkáról bővebben itt:

http://www.dentalplus.hu/hu/fogpotlas.html

1 megjegyzés:

  1. Hát én csak annyit szeretnék hozzáfüzni_)
    hogy évekkel ezelött itt ( a neten ) ahogy olvasgattam a fogáaszati kezeléseket és árakat = sokszor arra gondoltam ok de fele se igaz.
    Most hogy járok orvoshoz és kellene inplantáció melett hidak is, most döbbenek rá
    2-3 milla csak a leg alapvetőbb dolgokra elegenö
    ha minöségi munkában gondolkodik valaki
    itt vidéken pont ezét van ennyi fogatlan ember
    És ez nagyon szomoru

    VálaszTörlés