Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2010. augusztus 18., szerda

Fogfájás kezelése homeopátiával

"Elnezest, de nincsenek ekezetes betuim, ugyanis kulfoldon (Katarban) tartozkodom. Nagyon megorultem, amikor raleltem Onre! Jul. 6-an Magyarorszagon kicsereltek az amalgam tomest a bal also bolcsesseg fog elotti fogamban. 1 hetig fajdogalt utana meg a fogam, de kesobb elmult a fajdalom. Jul. 24. ota viszont immaron maskepp, de folyamatosan faj a fogam. A fajdalom nem eles, ugy erzem, mintha az allkapcsom fajna, hasogatna. Nem dagadt be az arcom es lazam sincs. Azt fontosnak tartom megemlitei, hogy itt (Katarban) allandoan megy mindenhol a legkondicionalo. Lehetseges, hogy huzatot kapott a fogam? Olvastam, hogy On most homeopatiat tanul. En is ezt a gyogymodot alkalmaztam, Hepar Sulfurt szedtem, de nem erzek javulast. Itt nem szeretnek fogorvoshoz menni, ezert ha tud, kerem, adjon tanacsot, mitevo legyek? Augusztus 15-en erkezunk vissza Magyarorszagra, 16-ra mar van idopontom a fogorvoshoz.

Valaszat es segitseget halas szivvel /foggal/ koszonom!

Tisztelettel

D. Anita"

Epp gep elott ert el levele, megprobalom en is ekezetek nelkul, jo gyakorlat J

A leirasabol arra kovetkeztetek, hogy elhalt a fog, vagy abba az iranyba halad a folyamat. Ennek oka tobb minden is lehet, a legkondi vagy a mely tomes vagy a ketto egyutt. Sokszor elofordul, hogy egy szuvasodas melyre terjed, de meg ugy tunik nem eri el az ideget. Ilyenkor megprobaljuk tomessel ellatni, hatha sikerul a fogat megmenteni. Sajnos az esetek egy reszeben ez mar nem sikerul, ezert kesobb megis gyokerkezelni kell a fogat.

A tomes utani elhuzodo fajdalom, es a most jelen levo kicsit mas jellegu fajdalom (altalaban raharapasra, melegre faj jobban, hidegre mar nem) erre utal.

Az elsodleges kezeles gyokerkezeles, mely a fog megnyitasaval jar, a folyamatot enelkul sajnos nem lehet levezetni. A hepar sulfur – amennyire en tudom – jo valasztas, ha egybekotjuk a gyokerkezelessel, ugyanis segiti a genny levezeteset. De jelenleg a gyokercsatornaban nagy valoszinuseggel elhalt fogbelszovet es bakteriumok vannak, ezeket muszaj eltuntetni onnan, hogy elinduljon a gyogyulas. A fogbel megnyitasaval tud csak a fogban a bomlo szovetek gazai miatti nyomas megszunni, a gyogyulas pedig a gyokercsatorna fertotlenitesetol varhato elsosorban.

A tomes utani elso heten, míg a fogban volt ideg, es esetleg idegi fajdalom jelentkezett, a tomes alatt tulerzekeny fogra a Hypericum C30 potencialban segithet. Ha most meg van idegi jellegu fajdalom, akkor talan most is, bar errol sajnos nem vagyok meggyozodve.

A fogaszati rutin szert az Arnica Montanat ugyancsak meg lehet probalni, C30 potencialban, ezt majd az augusztusi kezeles elott es utan is erdemes bevenni.

A homeopatias szerek valoban nagy segitseget jelentenek, de ebben az esetben a fog mechanikus megnyitasa es kitisztitasa az elsodleges, a homeopatia csak ezutan tud segiteni. A Hepar sulphuros es Arnicas elokeszites mindenkepp biztosabb es gyorsabb gyogyulassal kecsegtet. Az augusztus 15 mar nincs annyira messze, talan ezekkel a szerekkel „ki lehet huzni addig”. Ha nem, nincs mas megoldas, a fogat meg kell nyitni. Ha ez megtortenik, probaljak megkerdezni, hogy nyitva vagy zarva kezelne e az orvos. Ha lehet, jobb zarva kezelni, ez azt jelenti, hogy a gyokercsatornat meg abban az ulesben feltarjak, kitisztitjak es fertotlenito gyogyszerrel latjak el, majd lezarjak. A gyogyulas csak lezart foggal indul el.

Van aki nyitva hagyja a fogat, annak megnyitasa utan. Ennek egyetlen elonye, hogy a keletkezo genny utat talal maganak, igy a fajdalom egy idore biztosabban megszunik, mint zarva kezelesnel. Hatranya viszont, hogy ez csak tuneti kezeles, valodi gyogyulas nem indul el, sot a csatorna a szaj bakteriumflorajaval is telodik, ami bizonyos esetekben a fertotlenitest megneheziti. Persze ez is jobb mint az orult feszito fajdalom, ebben az esetben fontos figyelni, hogy mindig legyen egy apro vatta a megnyitott uregben, igy nem tomodhet el a csatorna bejarata. Esetleg egy fertotlenito szajoblogeto hasznalata is segit, hogy ne fertozodjon el a csatorna jobban.

Remelem nem lesz nagy problema míg hazaerkeznek, jobbulast es mielobbi gyogyulast kivanok Onnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése