Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. február 15., kedd

Amalgámtömés cseréje után érzékeny fog

"Nemreg egy fogaszati rendeloben kicsereltek egyik also ragofogam tomeset. Amalgam tomes volt, most feher tomest tettek bele. Semmi panaszom nem volt a fogamra, most pedig amiota kicsrelte a

fogorvos egyszeruen az uj tomest ha a felso felen megkaparom, vagy ingerlem valamivel, erzekeny a fogam.Ennyhe fajdalmat erzek.A doktorno azt ajanlotta hogy varjunk vele egy kis idot hatha elmullik, annak mar 3 hete de tovabbra is fenall a dolog.Kulonosen akkor jelentkezik ha kemenyebb valamit ragok, pl kenyerhelya, csipsz stb. Mikor a doktorno betomte a fogam es csiszolta le a felesleges tomoanyagot, mar akkor ereztem, hogy reagall a fog.

A doktorno azt ajanlotta ha nem mullik el akkor gyokerkezelest kell alkalmazni.

En megmondom oszinten egy kis ketelyem van a dologgal kapcsolatban ugyanis az en fogam se nem volt gyulladt, sem nem fajt, se semmi, akkor.

Az On velemenyet szeretnem kerni ebben a kerdesben."

Az Ön által említett eset sokszor előfordul az én praxisomban is, a leggondosabb kezelés és töméskészítés mellett is. Az okot elsősorban az esztétikus tömés kémiai és kötési jellemzőiben keresném illetve az eredeti szuvasodás vagy tömés mélységében.

Okok lehetnek:

- a fehér tömés kötésekor zsugorodik. A zsugorodás vakuumot képez a zománc dentin határon és feszültséget okoz. A fehér tömés ugyanis kémiailag kötődik a foghoz, ez egy sokkal érzékenyebb kötődés, nem olyan, mint régen az amalgám (az nem kötött a foghoz, csak benne volt). A fehér tömés egyáltalán nem biztos hogy mélyen van, mégis bizonyos szögből történő harapáskor ez az érzékeny, zománc dentin határon levő feszültség fokozódik, a páciens fájdalmat érezhet ráharapáskor. Megfigyeléseim szerint ez elsősorban az alsó 6-os fogak, ritkábban az alsó 7-es fogak és még ritkábban a felső 6-os fogak területén jelentkezik régi amalgám tömés cseréjét követően új esztétikus tömés mellett.

Én ilyenkor az elkészített tömést eltávolítom, egy ideig - akár egy két hónapig gyógyszeres tömést teszek a fogba (Cariosan tömés), míg a panaszok elmúlnak. Gyökérkezelésre ebben az esetben nem szokott sor kerülni, a panaszok a tömés eltávolítását követően egy-két napon belül rendeződnek, majd egy két hónap alatt az érzékeny dentin is megvastagszik egy picit.

Ezután új esztétikus tömés készül, vastagabb alábéleléssel és még több rétegben, hogy a feszültség esélye tovább csökkenjen. Megfigyelésem még, hogy másik típusú, márkájú tömőanyag használata is segítség bizonyos esetekben.

Okok lehetnek:

- mély volt az eredeti szuvasodás és tömés, most a töméscsere után még mélyebb szuvasodást fedez fel a fogorvos, ezt betömi, így azonban az új tömés alja már nagyon közel kerül az idegkamrához. Erre utalhat az, hogy érezte a fogfúrást. Attól függetlenül, hogy a szuvasodás mély, először az orvos megpróbálja a fogat betömni, remélve, hogy ennyi elegendő a folyamat visszafordításához, de sajnos sok esetben ez már nem segít, ilyenkor gyökérkezelés kell. Ebben az esetben az új tömés után nem csak egy-egy irányból történő ráharapáskor fáj a fog , hanem az egész fog fájdalmas ráharapásra, komoly hideg később melegérzékenység alakul ki.

2 megjegyzés:

  1. Szép napot kívánok.Azért fordulok a Dr.Nőhöz mert van egy problémám.
    Kb.5-hónapja eltört egy fogam.Sajnos akkor nem lett kihúzva ill. kezelve.Most 3-hete iszonyatos fájdalom kíséretében egy duzzanat keletkezett rajta.Nem mentem azonnal orvoshoz gondoltam begyulladt s nem nagyon tudnak vele mit kezdeni.Rá 2-3 napra keletkezett egy tályog a szájpadlásomon.Elmentem orvoshoz,a tályogot megcsapolták,gézdarabokkal nyitva tartották.Úgy tűnt hogy a gyulladás lappad és talán kilehet húzni a fogamat.Vagyis mint kiderült már nem egy hanem 2 fogat sos-ben.Viszont tegnapra az előzőleg kiürült tályog ismét hatalmas lett.Most már beszélni sem tudok:(Holnap megyek szájsebészetre és gondolom megint megnyitják.Ez a legkevesebb.Ami a gond hogy a fogam nagyon fáj és mozog is.
    Kérdésem az lenne hogy van e olyan módszer amivel egyszerre lehetne orvosolni a problémát?
    Mivel majd 3-hete nem tudok enni,iszonyatos fájdalmaim vannak.S sajnos a gyógyszerek is egyre többe kerülnek.
    Esetleg ilyen esetben lehet e altatásban műteni,eltávolítani a gyulladt fogat,fogakat és kitisztítani a gennyes tályogot.
    Várom válaszát.Tisztelettel István.

    VálaszTörlés
  2. Kedves István,

    A szájsebészeten először az akut gyulladást megpróbálják valahogy kezelni, ezért nyitják meg és drenálják a tályogot. A cél, hogy a gyulladást olyan szintre csökkentsék, hogy a fogat komolyabb szövődmények nélkül ki lehessen húzni. Amint ez megvalósítható, egészen biztosan a foghúzás fog következni, ekkor panaszai alábbhagynak majd. Ha a lángoló gyulladás közepette próbálnák meg kihúzni a fogát, biztosan nem lehetne megfelelően elérzésteleníteni, így nagyon fájdalmas lenne, emellett a véráramba is nagyobb mennyiségű baktérium és genny kerülhetne bele, melynek általános egészségi szempontból lehetnek káros következményei.
    A szájsebészeten valószínűleg antibiotikumot is adnak, hogy a gyógyulást erről az oldalról is megtámogassák.

    Mielöbbi gyógyulást kívánok!
    Dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés