Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. április 26., kedd

Foghúzások után ideiglenes fogsor

"Férjemnek hamarosan alsó- felső műfogsorra lesz szüksége. Szeretném megkérdezni az utolsó fog kihúzása után mennyi idő múlva ajánlott a műfogsor elkészítése. Hallottam, hogy 2- 3 hónap várás ajánlott, de azt is hallottam lehet rögtön nem kell várni. Kérem szépen adjon tanácsot mennyi időt várjon a Férjem.


Köszönöm szépen a segítségét. J- né"



A válasz függ attól is, hogy mennyi és milyen állapotban levő fogat húztak ki. Nem mindegy, hogy a kihúzott fogak körül milyen állapotban volt a csont, volt e gyulladás vagy sem, milyen hosszúak voltak a gyökerek, stb. Ezért minimálisan 6 hetet szoktunk javasolni, de a várakozási idő valóban lehet két hónap, esetleg ennél több is.



fogsor is készülhet, azonban ez általában ideiglenes fogsor. Ennek oka, hogy a fogeltávolítások után a csont és az íny felszíne nagyon sokat változhat. Így egy frissen a foghúzások után elkészített fogsor felülete csak egy ideg fog passzolni. A gyógyulási folyamatok következtében visszahúzódó, átformálódó íny miatt az azonnal elkészített fogsor egy idő után stabilitását veszti, ezért csak ideiglenes jelleggel készül. A gyógyulási idő letelte után, mikor a csont és az íny formája nagyjából stabilizálódott, akkor lehet elkészíteni az új fogsort.



"Kedves Dr.- nő!


Köszönöm szépen a válaszát. Jobb alsó 1-2-3- t húzták ki egyszerre, bal alsó 1-2-3-4-t és 5-t ugyancsak egyszerre, az 5- t műtve vették ki. Férjemnek mindig is problémás volt a fog eltávolítás, többnyire begyulladt a gyökér kezelt fog, elkellett távolítani műtéttel. Fogeltávolításkor az állkapcsából is “csipkedtek” le, nem tudom pontosabban leírni, az ínye eléggé sok helyen műtött. Alsó kapcsos műfogsorát egyáltalán nem tudta használni, a kapocs miatt begyulladt a foga. Kérem Doktornő ha tud így tanácsot adni, megköszönjük. Köszönöm szépen. Tisztelettel J.- né"



Kedves J.né,


Több alternatíva van:
1. Most, azaz a húzások után 1-2 héttel csináltatnak ideiglenes fogsort. Ennek költségei a végleges fogsorral nagyjából azonosak, mert az orvos és a technikus is ugyanazt csinálja mint egy végleges fogsornál. Tapasztalatok szerint az állcsontgerinc ideiglenes fogsor hordása mellett szebben és gyorsabban gyógyul. A sebeknél többször korrekcióra lehet szükség, azaz vissza kell menni a fogorvoshoz, aki megigazítja a fogsort, ha az valahol sebet, ínyt nyom. 2 – 3 hónap múlva, mikor az íny megállapodott, el lehet készíteni a végleges fogsort. Ebben az esetben tehát a hátrány elsősorban anyagi, hiszen nagyjából kétszer fizetik ki a fogsor árát. A foghúzások után aránlyag korán elkészített ideiglenes fogsor használata esetén a tapasztalatok szerint a későbbi, végleges fogsor megszokási ideje csökken.



2. Várnak 8-10 hetet és ekkor készíttetik el a végleges fogsort. Hátránya, hogy valamivel lassabban és szabálytalanabbul gyógyul az íny, illetve az evés, beszéd nehézséget okoz.



3. Teljes fogatlanság esetén készíthető mini implantátumokkal megerősített végleges fogsor is. Ebben az esetben érdemes ideiglenes fogsort készíttetni, majd 3 hónap múlva CT felvételt kell készíteni a gyógyult csontról. Ennek alapján lehet meghatározni hogy milyen és mennyi implantátum ültethető be. A mini implantátumok a kivehető fogsor stabilitását fokozzák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése