Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. május 3., kedd

Fogcsikorgatás, éjszakai fogsín

"Körülbelül 8 hónapja kihúzták a a baloldalon a hatos (rágó)fogamat, és azóta gyakran ébredek fogcsikorgatásra, amely gyermekkoromra jellemző volt, utána azonban megszűnt. Lehetséges, hogy a fogszerkezet megváltozása okozza, hogy ez a szokásom újra előjött? A következő hónapban tervezem pótolni kihúzott a fogamat, számíthatok arra, hogy ezután megszűnik ez a dolog, vagy jobb a tettek mezejére lépni azonnal?


A másik kérdésem, hogy azt olvastam ilyen célre egyáltalán nem alkalmas a fogvédő (akár éjjeli), inkább a harapásemelőt ajánlják fogorvosok. Az én esetemben -ideiglenes használatra (amíg pótlom a kihúzott a fogat) –érdemes venni egy fogvédőt, vagy inkább várjam meg, amíg a sínt elkészíthetik?


A sín elkészítésével meg kell várnom a fogam pótlását, ugye?


Köszönöm szépen válaszát, Üdvözlettel, Sz. Balázs"



Kedves Balázs,


A fogvédő másra van, fogcsikorgatás esetén egy jóval vékonyabb éjszakai sínt készít az orvos, mely nem engedi meg a fogaknak a teljes zárást, így a fogcsikorgatás során az alsó fogív simán elcsúszik a felső alatt, illetve a kemény alsó fogak helyett egy puha műanyagba harap bele, így az izület lazább maradhat az éjjeli szorítás ellenére is.



Más kérdés, hogy mitől van a szorítás, tapasztalataim szerint a a harapás megváltozása mellett a legtöbb fogcsikorgatás hátterében lelki tényezők is megbújnak.



A foghúzás után valóban megváltozik a rágósík és a harapás, de általában nem azonnal. A foghiány mögött lévő fog lassan kezd el előre dőlni a foghiány felé – ezzel megváltoztatva a rágósíkot. A foghiány felett lévő fog pedig szép lassan elkezd beereszkedni a hiány helyére (ezt elongációnak nevezzük) tovább rontva ezzel az eredeti rágósíkot. A rágósík eltérései miatt a fogak nem az eredeti módon érintkeznek, emiatt parafunkciós mozgások alakulhatnak ki, ennek lehet szerepe az éjszakai fogcsikorgatásban is.



Minél elöbb pótoltatja a hiányt annál kisebb idő áll a fogaknak rendelkezésükre az átrendeződéshez. A fogpótlással mindenképp törekedni kell az eredeti rágósík helyreállítására. Éjszakai sínt lehet készíteni a fogpótlás elött is, ez abban segít, hogy a fogait ne tudja olyan erővel összeszorítani. A fogpótlás elkészülte után azonban, ha még mindig fennmarad a csikorgatás, új sínt kell készíttessen, a régit már nem fogja tudni hordani.



"Kedves Rita,


Köszönöm szépen lelkiismeretes válaszát.


Üdvözlettel, Sz. Balázs"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése