Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. augusztus 25., csütörtök

Letörik e a cirkon porcelán korona?



"Szeretném kikérni a véleményét, nagyon kedves lenne Öntől, ha válaszolna. A fogaim elől többször voltak már tömve, gyökérkezelve, el vannak szineződve. Hajlok arra, hogy cirkónium koronát csináltassak a két első metszőre. Most a legnagyobb dilemmám az az, hogy mennyire tartósak ezek a koronák?


Gyakori az, hogy letörnek, kiesnek, lenyelik őket? Ezen töröm a fejemet, hogy vajon megcsináltassam-e őket, vagy pedig halasszam, ameddig csak lehet. Félek attól, hogy ezáltal az "életminőségem" jelentősen romlani fog.


Nem ér meg nekem ez az egész esztétikai dolog annyit, hogy ne tudjak rendesen harapni, illetve hogy minden harapásnál félnem kelljen, hogy nehogy beletörjön.:)



Előre is köszönöm a válaszát!


Krisztina"





Kedves Krisztina,



Amíg attól fél, hogy „életminősége jelentősen romlani fog”, és nem biztos abban, hogy valóban szüksége van e ezekre az esztétikai koronákra, tele van félelmekkel és ellentmondásokkal - szerintem semmiképp ne lásson hozzá!



Véleményem szerint először Önmagával érdemes tisztába jönnie, elfogadja e így a mostani állapotot, vagy mélyen belülről úgy érzi, szebb, esztétikusabb mosolyt szeretne.



Nem valami külső nyomás okán, hanem csakis saját maga örömére.



Teljesen érthető, ha így gondolkodik: „Nekem így biztonságosabb, inkább elfogadom ezeket a fogakat, de nem megyek bele egy olyan dologba, mely számomra ismeretlen, benne bizonytalan vagyok.”



Vagy gondolkodhat így is: „Úgy érzem, szebb lenne a mosolyom. Egyelőre azonban nem döntök, de beszerzek annyi információt amennyit csak tudok. Hogyan készül, miből készül, hogyan csiszolják le a fogamat, mennyi ideig fog tartani, milyen garanciákat vállanak rá. Megtehetem, hogy megnézek több fogászatot vagy fogorvost és ennek alapján majd nagyobb eséllyel hozok jó döntést!”





Ha a belső döntés megszületett, a következő lépés olyan fogorvost találni, akiben Ön tökéletesen megbízik, mind emberileg, mind szakmailag.



Ez nem mindig egyszerű feladat, lehet hogy sok energiát elvesz, de érdemes időt szánni rá, hiszen ezen fog állni vagy bukni az egész vállalkozás!



Kérdéseire, hogy leesik- e, letörik- e a korona, illetve hogy mennyire tartós, a válasz az, hogy attól függ mennyire hozzáértő a fogorvos aki elkészíti, milyen anyagokkal, eszközökkel dolgozik, hogyan csiszol, hogyan vesz lenyomatot, milyen a fogtechnikus aki a koronát elkészíti, hogyan ragasztja be, mennyire tanítja meg Önt annak ápolásásra, Ön ápolja e megfelelően, visszajár e vele a szükséges kontrollokra.



Egy slendrián módon, rossz anyagokkal készített korona pár hónap alatt alászuvasodik, míg egy precizen elkészített cirkon porcelán korona 5-10 évig tart és cserélni is maximum azért kell, mert a fogíny idővel visszahúzódott az adott fogakról, vagy mert a koronák mellett megváltozik a fogászati státusz és át kell rendezni az addigi szituációt.



Egy rosszul megtervezett vagy kivitelezett korona valóban okozhat harapási rendellenességeket, leeshet, elrepedhet, stb. míg egy jó tervezés után megfelelően elkészített korona esetén a páciens észre sem veszi, hogy nem a saját foga, az teljesen a saját részévé válik.



Egy hagyományos csiszolással, gyenge minőségű lenyomat anyagokkal készülő korona mellett az íny hamar begyullad, míg vállas korona előkészítés mellett az íny ép marad és egészséges.



A különbségeket lehetne még sorolni, a lényeg a szakértelemben és a tudásban van, illetve abban a bizalmi kapcsolatban, mely Ön és fogorvosa között alakul ki.



Kívánom, hogy találja meg az Önnek megfelelő, legjobb megoldást!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése