Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2011. október 5., szerda

Foghúzás után mikor lesz fogpótlás?

"Szeretnék egy kicsit többet megtudni a cirkónia-kerámia behelyezéséről:
Olvastam mindenhol hogy csiszolnak is.Érdekelne hogy ilyenkor a szomszédos fogaimat csiszolják,vagy ahhoz hozzá sem érnek?Nem szeretném ha később az ép fogaimmal lenne gond,egy új behelyezése miatt.
A másik kérdésem:a régi rossz fogamat akkor húzzák ki,amikor beteszik a kerámia fogat,vagy jóval előtte kell kihúzatni?

Válaszát előre is köszönöm,Lilla "




Kedves Lilla,



Amennyiben foghiánya van és azt szeretné cirkon kerámia híddal pótoltatni, úgy a foghiány elötti és mögötti fogat csiszolják le, majd erre – mint pillérekre kerülnek a koronák. Így egy foghiány esetén egy 3 tagú hidat fog kapni.



Amennyiben nincs foghiány, csak egy fogára valamilyen okból – főleg esztétikai – egy borítókorona készül, úgy csak az az egy fogat csiszolja le a fogorvos és erre így rákerülhet a korona.





Csiszolás nélkül nem lehet koronát készíteni, hiszen a csiszolás lényege, hogy a koronának helyet készítünk a régi fog külső palástjának elcsiszolásával.



Ha csiszoltatni nem szeretne, és fogat kell pótolni, úgy az implantátumok jönnek szóba, ebben az esetben a foghiány melletti fogakat nem kell lecsiszolni, csak a hiány helyén a csontba kerül be az implantátum csavar, erre kerül majd az implantátum felépítmény és végül a korona.



Azt senki sem szeretné, hogy később az ép fogakkal gond legyen. Így teljesen ép fogak esetén, megfelelő anatómiai adottságok mellett inkább az implantátumot részesítik előnyben, ha azonban a foghiány melletti fogak már tömöttek, vagy nem lehetséges implantátum behelyezése, akkor nagy precizitású, vállas csiszolással készített koronákat érdemes készíttetni, profi, hozzáértő fogorvos kollégával.



A beteg fog kihúzása és a fogpótlás kérdése – függ attól, hogy milyen fogpótlást készítenek majd.



Ha implantátumot, akkor gyulladt fognál a késleltetett implantátum jöhet szóba (azonnali nem!) ez kb 6-8 héttel a foghúzás után történik meg.



Ha híd készül, itt is kell kb. 6-8 hetet várni az íny gyógyulására, addig a hidat elkészíttetni nem érdemes, mert a foghiány helyén az íny formája még változni fog.



Remélem segítik Önt a válaszok, Mielöbbi szép fogakat és jó egészséget kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése