Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. január 25., szerda

Bölcsességfog, állkapocsfájdalom


"Az alsó fogsorom bal hátsó részén az utolsó fogam mögötti (ami a bölcsesség lenne, de nem nőt ki) részen kellemetlen fájdalmat érzek. Végülis a fog helye után már egyből jön ez a függőleges rész. Általában ha kitátom a számat, akkor érzem hogy feszül, illetve ha nagyon összeszorítom, akkor érzek ismét fájdalmat. Nem tudom konkrétan hogy-hogy hívják ezt a részt. Lámpával belenéztem a számba, és azon a függőleges részen kicsit pirosas. Olyan mintha gyulladt lenne. Ez durván egy hete tart. Gondoltam már arra is hogy esetleg a bölcsesség fog kezd bújni, de az átterjedne erre a részre? Esetleg megégettem, vagy megszúrta valami, nem tudom. Persze én már egyből a legrosszabbra gondolok, hogy ne adj isten valami daganat. Ha számít valamit, akkor a torkom is be van gyulladva, kicsit megfáztam.
Azért nem mentem eddig orvoshoz, mert gondoltam elmúlik. Most jelenleg semmi gyulladás csökkentő öblögetőm nincs itthon, így mondjuk kezelni még nem tudtam. Hétfőn mindenképpen elmegyek megénzetni, remélem csak valami rossz gyulladás.
Így a mondottak alapján mire tippel a Doktornő? Tudom nehéz ezt így megmondani, de lehetséges hogy valami nagyobb baj?

Nagyon köszönöm válaszát.

Üdvözlettel,
F.Sándor"

Kedves Sándor,

A pontos válaszhoz panoráma röntgen és szájvizsgálat kellene, de remélem már megnyugtatták, hogy semmilyen daganatra vagy ilyen jellegű dologra nem kell gondolni. Bizony megbújhat a bölcsességfog, esetleg egy rossz pozícióban levő bölcsességfogról van szó, amely kibújni ugyan nem fog, de a csontot áttörte, így mellette az íny, mint egy kis zseb formálódik, ami ha a baktériumok benne elszaporodnak, bizony begyulladhat. A röntgen alapján lehet megmondani, hogy hogyan a legmegfelelőbb kezelni, ez az egyszerű kis tasakkezeléstől egy komolyabb szájsebészeti műtétig bármi lehet.

Jó egészséget kívánva,
Dr. Pattogató Rita

"Kedves Doktornő!
Igen, voltam fogorvosnál. A doktor úr elküldött egy röntgenre. Az ő elképzelése szerint a bölcsességfog lehet a ludas, de biztosat csak a röntgen után tudott mondani. Aznap megcsináltattam a röntgent, és vissza is vittem neki. A gyanúja bejött. Rossz szögben érkezik a fog, és emiatt gyulladt be az a környék. Ráadásul ahogy mondta, a torokgyulladásom is rátehetett egy lapáttal a fájdalomra.
Tanácsa az, hogy az alsó részen mindkét bölcsességfogat távolíttassuk el. Adott volna beutalót, de én egyenlőre inkább gyűjtöm a bátorság energiát az univerzumból.:-)
Így majd szeptemberbe ha visszamegyek hozzá ellenőrzésre, akkor beadom a derekam, és neki ugrok ennek a "kellemesnek" ígérkező utazásnak.
Köszönöm válaszát még egyszer!"

10 megjegyzés:

  1. Kedves doktornő!

    3éve volt nappali fogszabályzóm(másfél évig), aztán éjszakait kellett volna hordanom. De életem legnagyobb butasága, hogy nem hordtam..
    Most megint problémák vannak a fogaimmal esztétikailag..
    Anno a nappali fogszabályzót azért rakták fel,mert a középvonal teljesen el volt csúszva, ezt sikerült is megoldani,már teljesen szimmetrikusak a fogaim!
    VISZONT előre áll az első kettő(és azért áll előre mert az első kettő mellett lévők előre nyomják). Lehetséges-e csiszolással javítani a helyzeten? az sem érdekel ha nem lesz tökéletes ,csak hogy kevésbé álljon előre az első kettő! (úgy gondolom, hogy az első kettő mellett levőkból kellene csiszolni egy icipicit). Semmiképpen nem akarok megint nappali fogszabályzót. Csak az érdekelne h csiszolással lehet-e valamennyire javitani a helyzeten? Vagy létezik-e bármilyen más esztétikai javitás?


    Üdv: Gabriella (18 éves)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabriella,

    Amit egyszer fogszabályozóval szépen helyre lehetett hozni, azt talán ismét helyre lehet. Én mindenképp azt javaslom, menjen el egy fogszabályozó fogorvos kollégához és kérdezze meg a lehetőségekről. Lehet, hogy elegendő egy rövidebb időszak és utána elegendő a kivehető fogszabályozóval stabilizálni.

    Általában azokat az esztétikai eltéréseket melyeket fogszabályozással rendbe lehet tenni, nem lehet szépen kezelni becsiszolásokkal. Bizonyos esetben koronával, porcelán héjjal, de ehhez látni kellene a konkrét esetet. Azonban az egészséges zománc hatalmas érték, pár hónap fogszabályozó kezelést az ember hamar elfelejt, míg ha a fogakat lecsiszolják, becsiszolják az maradandó dolog, a zománc már soha nem lesz sértetlen.

    Manapság a fogszabályozó egyre elterjedtebb, sokan a legkisebb esztétikai hiba esetén is felrakatják, szívesen hordják, hiszen ez egy tudatos, önmagára odafigyelő és alapos ember képét mutatja a többiek felé. Nem szégyen, inkább erőt és jó akaratot sugároz.

    Remélem sikerült meggyőznöm, ha nem, akkor is javaslom, hogy legalább információ érdekében keressen fel egy fogszabályozó szakorvost, aki meg tudja mondani, hogy milyen fogszabályozóra lenne szükség és mennyi ideig kellene azt hordani. Talán mégis sikerül meggyőznie és így elkerül olyat amit később esetleg megbánna.

    Minden jót kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  3. Tisztelt Doktornő!

    1 hónappal ezelőtt eltávolították a bal alsó bölcsességfogamat. A fog rendkívül rossz helyzetben volt, 100%ban feküdt. Erősen be volt ágyazódba az állkapocscsontba és befeszült az előtte lévő 7-es fog alá. Egy fél órás beavatkozással, gyakorlatilag kivésték a fogat, szerencsére egyben ki tudott jönni.

    Mivel a fog feküdt, a helyén egy hatalmas hosszú kráter maradt, ezért össze lett varrva az így. Sajnos kiesett belőle a véralvadék, ez lassította a gyógyulást, de alapvetően szépen gyógyul, nem tűnik gyulladtnak.

    A problémám az, hogy 1 hónappal a műtét után is rendkívül fáj, nem csak a műtét helye, hanem: egyrészt a fájdalom egészen a fülemig hasogat, néha még a szememig is érzem a fájdalmat, ráadásul úgy érzem, hogy mintha fájnának a bal felső fogaim is, és a fájdalom egészen az állcsúcsomig előre hatol. Gyakorlatilag olyan mintha kaptam volna egy hatalmas pofont, és a tenyér alatti egész terület fáj annyira, hogy még a mai napig fájdalomcsillapítót kell szednem. Már többször is visszamentem az orvoshoz, aki igazából nem tud választ adni.

    Tegnap este figyelmes lettem egy fehér dologra a sebben, ami még a mai napig vérzik, és két csontszilánkot szedtem ki belőle.

    Kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja a fájdalmat. Esetleg megsérült valami ideg? Vagy az állkapocs csontomból is le lett vésve és az fáj? Esetleg csontszilánk lenne benne?

    Meddig tarthat a fájdalom?

    Válaszát várva!
    Üdvözlettel:
    Kovács Ákos

    VálaszTörlés
  4. Kedves Ákos,

    Nagyon sajnálom, a leírtak alapján ez nagyon nehéz lehet most Önnek.

    Sajnos én nem vagyok szájsebész, ezzel a problémával mindenképp szájsebészhez forduljon.

    Egy ekkora műtét esetén a leggondosabb kivitel mellett is előfordulhat csont, ér és idegsérülés is, a leírtak alapján a gyógyulás ilyen esetben egyszerű esetben is hosszadalmas, több héten át tartó folyamat, a csont feltöltődés azonban még hosszabb ideig tart.

    A Semmelweis Egyetem Szájsebészeti Klinikája (Bp. IX. Mária u. 52.) kifejezetten szájsebészeti szakrendelő, talán ők tudnak segíteni.

    Én annyit tudok hozzátenni, hogy amennyiben a sebet rendbe teszik ezután segíthet, illetve állapotán könnyíthet az Arnika, a Symphytum és a Hypericum homeopátiás gyógyszerek, de ezek szedését homeopata orvossal kell megbeszélnie, esetleg homeopátiás patikákban tudnak konkrét tanácsot adni az adagolásról.
    Jó hatású lehet még B vitamin komplex szedése is

    Mindemellett mindenképp javaslom szájsebészeti szakrendelő felkeresését.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,

    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  5. Kedves Doktornő!

    Egy ideje már "nődögél" a bölcsességfogam, és akkor mindig társul hozzá egy minimális kellemetlen érzés (talán hogy az ínyemet nyomja). Kb 2 napja ismét elkezdődött, de már úgymond teljesen látszik, tehát az ínyemet nem nyomhatná elvileg, viszont az állkapcsom bal fele mintha szét akarna repedni! Fáj belül a szám a fog körül, az íny, sőt, olyan érzésem van, mintha a mandulám is be lenne gyulladva. Az állkapcsom alatt (lehet, hogy csak képzelődöm) mintha még egy kis duzzanat is lenne. Nem tudom, hogy ezt mi okozhatja. Ha látom a fogat, hogy teljesen kibújt, akkor is lehet rossz szögben és nyomhatja a többi fogamat esetleg az állkapcsom?
    Egy kicsit meg vagyok ijedve, mert nem emlékszem, hogy ehhez hasonló tapasztalatom lett volna már!

    Köszönöm a válaszát!

    Üdvözlettel: Alexandra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Alexandra,

      Mindenképp jó lenne egy panoráma röntgenfelvételt készíteni, ennek alapján meg lehet állapítani, hogy a bölcsességfog milyen szögben nő, mennyi helye van, van e körülötte fogíny tasak, nyomja e az előtte levő fog gyökerét.

      A röntgenfelvétel alapján lehet megállapítani, hogy csak egy átmeneti ínygyulladásról van szó, mely a bölcsességfogak növekedése kapcsán szokványos, vagy komolyabb probléma van, melynek megoldása esetleg a bölcsességfog eltávolítása.

      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  6. Kedves Doktornő!
    2 napja műtötték ki az alsó bölcsességfogamat, és azóta zsibbad és érzéskiesés van a bal alsó ajkam felénél, illetve az alatta lévő bőrfelületen egészen az államig. Olvastam erről már nagyon sok mindent lehet, hogy egész éltem végéig így maradok? Mivel segíthetném elő a gyógyulást? Vagy egyáltalán van esélyem a gyógyulásra?
    Köszönöm!
    Üdvözlettel : Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva,
      Ez nehéz eset, sajnos az alsó bölcsességfogak eltávolításánál előfordulhat ilyen nem kívánatos szövődmény a legjobb szájsebész szakembernél is.

      Az ok az anatómiában keresendő, az alsó állkapocs ideget egy rossz pozícióban levő bölcsességfog megközelítheti, sőt olyan is előfordul, hogy a gyökerei közt fut el az ideg, ami annyit jelent, hogy eltávolításnál biztosan sérül.

      A gyógyulás hossza és teljessége attól függ, hogy mennyire sérült az ideg. Érzéskiesést, bizsergést már a felszíni rostok megérintése után is lehet érezni, és ez, ha lassan is, de szépen elmúlik.

      Fontos, hogy ne essen pánikba, tűzze ki maga elé a célt, hogy ez igenis rendbe jön. Ez a legfontosabb amivel segíthet. El is képzelheti az ideget az állkapocsban, ahogy az szépen gyógyul - napi 3x2-3 percet, mint egy gyógyszert alkalmazva ez bizonyítottan működik, csak legyen benne kitartó. Nem hit kell, hanem kitartás.

      Egyéb segédeszközök: B vitamin komplex segíti az idegsejt regenerálódását, emellett homeopátiás szer: Hypericum C30 3 hétig, mégpedig hétköznap reggel-este 5-5 golyó, hétvégén szünet.

      Mielőbbi gyógyulást kívánok!
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  7. Tisztelt Doktornő!

    1 hete fáj az állkapcsom, bal oldalon felül, evés, illetve beszéd közben. Lehetséges, hogy a bölcsességfogam miatt fájhat? Eddig nem volt vele gondom, pedig már pár hónapja előbújt. Tudom, hogy egyszerűbb lenne elmenni a fogorvosomhoz, de ez most nem megoldható :)

    Válaszát előre köszönöm!
    Üdvözlettel: Takács Eszter |19|

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Takács Eszter!

      Sajnos látatlanban erre lehetetlen válaszolni, ha lehet mielőbb nézesse meg fogorvosával.

      Természetesen lehet a bölcsességfoga is. a bölcsességfog sokáig nő, ha rendellenes elhelyezkedésű, akkor egy része előbújik, más része pedig az íny illetve a csont alatt marad. ilyen esetben fogíny bizony csúnyán be tud gyulladni a fog körül és ez okoz panaszokat rágáskor és beszédkor.

      Panaszt okozhat azonban a bölcsességfogtól függetlenül (vagy vele párhuzamosan) állkapocs ízületi probléma is, ezért mindenképp nézesse meg, hiszen ha erről van szó, akkor annak egészen más a terápiája - pl. fogszabályozás, harapásemelés - és ez egy sokkal nehezebben megoldható probléma mint pl. egy bölcsességfog eltávolítása.
      Az is előfordulhat, hogy egy teljesen rendben előtört bölcsességfog "akasztja" az alsó-felső fogsor megfelelő érintkezését rágás közben, és emiatt kell eltávolítani, nem pedig azért, mert nem bújt ki rendesen.
      A lényeg, hogy forduljon vele mielőbb fogorvoshoz!

      Üdvözlettel, dr. Pattogató Rita

      Törlés