Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2012. május 24., csütörtök

Fogbeültetés után...


"Fogpotlas céljából implantatum behelyezese után mennyi idővel ajánlott repülőre szállni es mikor helyezhető fel a végleges korona? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Henrietta" 

Rengeteg külföldi páciens már a fogbeültetés másnapján hazarepül. 

Az implantátum behelyezése után a sebet a szájsebész lezárja, így belül feszítő légbuborékra nem kell számítani. Esetleg arcüreg emelő műtéteknél érdemes lehet kicsit tovább várni. 

A végleges korona felhelyezésére az implantátum biztos csontosodását követően van lehetőség. Ennek ideje azonban nagyon sok mindentől függ: 
  • a behelyezett implantátum minőségétől - pl. speciális bevonatú implantátumok esetén a gyógyulási idő jóval rövidebb 
  • csontminőségtől, 
  • csontviszonyoktól 
  • a páciens általános egészségügyi állapotától 
  • a műtéttől - volt e csontpótlás, membrán stb. vagy sem 
  • implantáció idejétől, azaz korai, késleltetett vagy késői 
Így 2 - 8 hónap közt bármi előfordulhat. Biztosat csak az kolléga tud majd mondani aki a fogbeültetést elvégezi, hiszen a pontos részleteket ő ismeri majd.

8 megjegyzés:

  1. Kedves Doktorno,

    34 eves no vagyok, 2 evvel ezelottig eleg jo egeszegnek orvendtem. 2 éve a jobb also 6/os fogamat 2. alkalommal is gyoker kezeltek, mivel kiderult az 1.alkalommal (kb 2 evvel korabban) gyoker kezeles nem volt alapos, ezert begyulladt a gyoker csucs, antibiotikum szedese utan kb 1 evvel kesobbi kontroll utan korona kerult ra..
    A fogam nem faj( nem is fajhat idegek nelkul:)) de furcsa nehezseget erzek a jobb oldalamon alkapocs tajekon. Ami meg emlitesre melto kb a fogproblemaval kezdete ota erosen izzadekonnya valtam megeroltetestol, konkretan a fejemrol szakad a viz:( elotte ez nem volt jellemzo. Sajnos idonkent ebredeskor fajdalmat erzek a konyokomben is, mostanaban a melkasomban is szurasokat erzek, a hatamban a jobb lapockamig allandosult fajdalom van, lelezetvetelkor, mozgaskor is.
    A hajam diffuzan hullik, fel evvel ezelott komplett kivizsgalas alatt semmit nem talaltak, verkep, nogyogyasz, gegesz, koponya mr, pajzsmirigy vizsgalat, nyaki ultrahang mind NEGATIV ( picivel nagyobb jobb oldali nyirokmirigy)
    Most hirtelen a jobb oldali nyaki nyirokcsomo megnott, az egyik fog alatt is van egy duzzanat, megdagadt foginy, furcsa szajiz, fulfajas, nyeleskor jobb oldalon enyhe fajdalom, nyomas erezheto.
    Meg kell emliteni, hogy mar nincs torok mandulam, mely 2001-ben eltavolitasra kerult.
    On szerint lehetseges, hogy ez a tobbszor gyokerkezelt fog okozza a problemat? Lehet hogy ez egy goc a szervezetemben?
    Meg annyit emlitenek meg, hogy talaltak a szervezetemben Sreptococcus bakteriumot (holyaghurut) kapcsan. Elkepzelheto, hogy a gocbol szabadult ki es ez egy masodlagos fertozes volt?
    Elore is koszonom segito valaszat.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon nagyon félek a fogászati kezeléstől. Ezért évek óta hanyagolom a fogaimat, már úgy nézek ki mint egy zombi. nem vagyok képes rászánni magamat,csak akkor megyek el, ha már félájult vagyok a fájdalomtól, nyugtatóval és fájdalomcsillapítóval teletömve - aztán, amikor megszabadulok a fájdalomtól, vissza se nézek, nemhogy rendszeres ellenőrzésre járjak... mi a fenét lehetne ezzel kezdeni? pszichológus? addig kirohadnak a fogaim...

    VálaszTörlés
  3. Kedves Dentofób Hozzászóló,

    Azt gondolom, az már mindenképp egy jó kiindulási szint, hogy tisztában van a betegségével és nem kívül keresi az okokat.

    Amikor a félelem ilyen szintet ölt, a fogorvos nem fog tudni segíteni. Még egy nagyon elfogadó, szeretetteljes fogorvos sem, mivel Ön az orvost ilyenkor már eleve a félelemmel teli szűrőjén keresztül látja.

    Én mindenképp pszichológust javasolnék, ugyanúgy, mint a bezártság, a pók vagy a repülési fóbia esetén.

    Próbáljon meg segíteni magán, amíg a pszichológus eredménye beérik, addig még tudatosabb, még intenzívebb fogápolással talán mentheti a menthetőt, esetleg altatásos fogászaton a komolyabb fogászati problémákon legalább átmenetileg segíteni tudnak.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok!
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  4. Kedves Judit 77,

    Egy gyökérkezelt fog lehet góc, akkor is, ha ennek a röntgenen nincs jele. A röntgen ugyanis 2 dimenziós, így a 3. dimenzióban nem mutatja meg a valóságot.

    Sajnos a legtökéletesebb gyökérkezelési procedúra után is maradhatnak baktériumok a fog elérhetetlen mellék gyökércsatornáiban, innen pedig toxinjaikkal szennyezhetik a szervezetet. A fogat körülvevő csontállomány erre persze gyulladásos reakcióval válaszol, ennek jelét szoktuk keresni a röntgenen góckutatás során. De mint mondtam, a röntegn 2 dimenziós, így e gyulladás akár rejtve is maradhat.

    Ha minden létező vizsgálat és szakértő egyértelműen góctalannak találja, de Önnek a gyökérkezelt foga mégis gyanúsnak tűnik, talán érdemes ebben az irányban tovább lépni.

    Érdemes lehet alternatív gyógymódok, diagnosztikai lehetőségek felkutatása. Ezekben nem tudok fogászati téren segíteni, csak személyes tapasztalatom az, hogy bizonyos esetekben érdemes alternatív gyógymódokhoz fordulni, ha mindent megvizsgálva, kipróbálva mégis zsákutcába jutottunk.

    A másik és egyszerűbbnek tűnő lehetőség a kérdéses fog eltávolítása, mert lehet - ez sok esetben beigazolódik - hogy a tünetek ezután valóban megszűnnek. Sajnos csak ekkor tud egyértelműen bebizonyosodni, hogy valóban ez a fog volt a gócpont vagy sem.

    Mielőbbi gyógyulást kívánok,
    dr. Pattogató Rita

    VálaszTörlés
  5. Üdvözlöm!

    Most néztem az oldalon a fogpótlás árakat és ezt írja:

    Egy foghiány pótlása DenTi® implantátummal (teljes összeg) implantátum+
    felépítmény+korona 166 000 Ft

    Arról érdeklődnék, hogy ez az összeg egyből kifizetendő-e vagy mivel a felépítményt és a koronát csak a gyógyulási idő után helyezik be, azt akkor kell kifizetni? Illetve ideiglenes koronát rögtön tesznek-e fel, és ha igen az mennyibe kerül?

    Válaszát előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Érdeklődő,

      Mindig az elvégzett rész fázist kell kifizetni.

      Az implantátum csavar behelyezésénél csak a csavar árát, majd fél évvel később a felépítményt és a rá kerülő koronát.

      Amire az első alkalommal még számítani kell, az a CT felvétel, melynek ára röntgenlaboronként változó, mi a VIP röntgen labort javasoljuk Pácienseinknek, ott 20.000 Ft a felvétel elkészítése.

      Ha a Budapest Dental rendelőt választja, első alkalommal egy státuszfelvétel történik, röntgennel együtt ez 7000 Ft. Ennek alapján részletes kezelési tervet és árajánlatot kap kézhez.

      Minden jót kívánok,
      Üdvözlettel,
      dr. Pattogató Rita

      Törlés
  6. Tisztelt Doktornő!

    Ha gyökérkezelés után még maradhat baktérium a gyökércsatornákban, akkor miért nem egészítik ki antibiotikumos kezeléssel a folyamatot? Nem jelentene megoldást?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező,

      Az antibiotikum a véráram felől hat, azon szövetekben ahol van véráramlás.

      A foggyökér belseje, amelyből a vérerekkel idegekkel teli pulpaszövetet a gyökérkezelés során eltávolítjuk - nincs véráramlás. Az antibiotikum tehát erre a területre a véráram felől nem jut el.

      A gyökérkezelés lényege, hogy a baktériumokkal átfertőzött pulpaszövetet a csatorna minden részéből eltávolítsuk, és az így kialakult üreget sterilen lezárjuk. Ez a fog koronai része felől kivitelezhető. A feltárt csatornarendszert fertőtlenítővel, akár antibiotikus anyagokkal töltjük fel, ettől várjuk a kórokozók elpusztulását.

      Ha marad feltáratlan csatorna részlet, oda nem tudunk fertőtlenítő anyagot bejuttatni, így maradhatnak ezen a területen baktériumok is.

      Az így lappangó baktériumok toxinokat termelnek, melyek a csatornarendszeren keresztül kijutnak a gyökér csúcsa körüli szövetekbe, itt gyulladásos reakciót okoznak. Ha egy ilyen gyulladásra antibiotikumot adunk, ideig óráig a gyökércsúcs körüli szövetekben segít, ezért a panaszok időre enyhülhetnek. Azonban a lényeg, a foggyökér valamely feltáratlan részében levő baktériumok még mindig élnek, így újra toxinokat fognak termeleni, így újra kialakul a gyulladás.

      Egy lehetőség van: a feltáratlan rész feltárása, a bacik elpusztítása. A modern fogászati, endodonciai eszközökkel, ez ma már egyre jobb eredményekkel meg is valósul, gépi bemérések, feltágító szisztémák segítik az orvost, hogy a lehető legbiztosabban tudja feltárni a teljes csatorna rendszert.

      Sajnos azonban bizonyos anatómiai formák, rendellenesen oszló csatornák, többes csatornák minden technika, lézer, antimikrobiális terápia és küzdelem ellenére sem tárhatóak fel biztonsággal - az ilyen fogak sajnos nm menthetőek.

      Üdvözlettel,
      dr. Rita

      Törlés