Magamról

Saját fotó
Budapest, Hungary
Kedves Olvasó! Jelenleg kisbabáimmal szabadságon vagyok, csak ritkán tudok válaszolni a levelekre! Sürgős esetben fordulj(on) azonnal személyesen szakemberhez. Meleg szívvel ajánlom kollégáimat a Budapest Dental Fogászaton: www.budapestdental.hu Dr. Pattogató Rita a nevem, 1997-ben végeztem a SOTE Fogorvostudományi Karán. Először Fog- és Szájbetegségekből, majd Konzerváló Fogászat és Fogpótlástan szakirányból szereztem szakvizsgát. Jelenleg Fogszabályozás rezidens vagyok, azaz ebben a szakirányban tanulok tovább. Szeretem a szakmámat és az embereket, szívesen segítek fogas kérdésekben, ha épp az adott kérdésre tudom a választ (sajnos nem tudom mindenre...). Nem célja ennek a weboldalnak, hogy más fogorvosok munkáiról véleményt alkossak, az ilyen jellegű levelekre nem válaszolok. Elsősorban abban szeretnék segíteni, hogy biztonságosabb érzés legyen elkezdeni egy fogászati kezelést. Úgy vettem észre, több információ birtokában a betegek bátrabban ülnek be a fogorvosi székbe, könnyebb és gyorsabb lesz a kezelés. Manapság olyan komoly a technikai fejlődés a fogászat területén, hogy szerintem érdemes több infót beszerezni a biztonságos döntéshez.

2014. február 21., péntek

Mire jó a csapcsonk a gyökérkezelt fogba


"Tisztelt Doktornő! Nem világos számomra, hogy egy gyökérkezelt (ideiglenes töméssel ellátott, és már fájdalommentesült) fognál, ha koronát kérek, az alá kell-e még egy gyökércsap is? Tehát ilyenkor pl. egy kerámia csapot és egy kerámia koronát is számításba kell venni? Kb. mekkorák a költségek? Tehát összeadódnak-e a csap és a korona árai?" Köszönettel: Hunyadi Zoltán 

Kedves Zoltán, 

A gyökérkezelt fogcsonk megerősítésére a legtöbb esetben csapos műcsonkra van szükség. A műcsonk segítségével építi fel az orvos a fog hiányzó belső magját. Sok esetben csap nélkül nem lenne elég foganyag, ami a koronát megtartsa. A csapos műcsonkkal kiegészített fogcsonk már úgy néz ki mint egy lecsiszolt fog. Erről vesz az orvos lenyomatot és erre kerül rá a korona. A csap készülhet a rendelőben, vagy fogtechnikusnál.

Minél több a foganyag veszteség, azaz minél nagyobb darabot kell pótolni, annál valószínűbb, hogy a csapcsonk fogtechnikusnál fog készülni. A rendelőben készíthető gyári fémcsappal, üvegszálas vagy karbonszálas csappal kiegészített fogfelépítés.

A csapcsonk árát a korona nem tartalmazza, ez egy külön fogászati kezelés. A fogtechnikus készíthet öntött fémcsapot, vagy cirkon csapot. Természetesen ezeknek is külön ára van, az öntött fémcsap a legtöbb helyen egy árban van a rendelőben készülő csapos felépítésekkel, míg a cirkon csap drágább. Cirkon csapot csak frontfogak esetén javasolt készíteni, mikor esztétikai funkciója is van, egyébként elsősoran öntött fémcsapot, vagy rendelőben készülő felépítéseket készítenek. A fogászati árakról itt tájékozódhat.

 Remélem segítik Önt a fenti információk, jó egészséget kívánva, Üdvözlettel, Dr. Pattogató Rita